Dit zijn een aantal planten die blijkbaar vlindervriendelijk zijn.

Vlinderstruik

VlinderstruikVlinderstruiken groeien overal, zolang ze genoeg zon krijgen. Zelfs op arme, droge grond groeien ze goed. Ze bloeien van juli tot in september. Snoeien is voor de vlinderstruik zeer belangrijk anders groeit hij uit de perken. Het beste kunt u de vlinderstruik ieder jaar in het vroege voorjaar (na de nachtvorsten) tot 30 cm boven de grond snoeien. De struik zal in datzelfde jaar weer een hoogte van 150 tot 200 cm bereiken en uitbundig gaan bloeien.

Tegenwoordig zijn er ook laagblijvende vlinderstruiken te koop, zoals de Buddleja davidii ‘Free Petite Dark Pink'. Deze groeit compact tot zo’n 65 cm en bloeit met diep paarse bloemen. De Buddleja ‘Blue Chip’, ‘Lilac Chip’ en ‘White Chip’ worden slechts 80 cm hoog en kunnen ook prima in pot. Van normale hoogte, circa 250 cm, is de Buddleja weyeriana ‘Sungold’. Deze vlinderstruik is uniek vanwege de gele bloempluimen. Een uitzondering op de snoeiregels en ook qua uiterlijk bijzonder is de Buddleja alternifolia, een vlinderstruik met hangende takken. De lila bloemen bloeien op tweejarig hout, dat betekent dat u deze beter niet kan snoeien, behalve om oude takken uit de struik te snoeien.

Damastbloem

damastbloemDe bloeitijd van Hesperis matronalis valt tussen de maanden mei en september. Opvallend kenmerk zijn de geurende bloemen. De damastbloem heeft een opgaande groeivorm en kan een hoogte bereiken van 70 tot 90 cm.

Hesperis matronalis staat graag op een vochtige halfbeschaduwde plaats. De plantenfoto's laten waarschijnlijk Hesperis 'Violet' zien want de soort is doorgaans roze.

Kleur : Lila
Bloeiperiode : Mei - Juni
Hoogte volgroeid : ± 80 cm
Lichtbehoefte : Zon, Halfschaduw
Vochtbehoefte : Normaal

Lavendel

LavendelBijen zijn dol op lavendel; met heerlijke lavendelhoning als resultaat. Lavendel houdt van luchtige grond, enigszins kalkhoudend. Een plek in de zon wordt aangeraden. De plant kan redelijk tegen droogte en combineert goed met andere tuinkruiden die hun oorsprong langs de Middellandse Zee hebben.

Het is belangrijk om lavendel goed te snoeien, anders gaat hij verhouten aan de onderkant van de plant. Lavendel kan ook als haagje gesnoeid worden. Mooi langs een kruidentuintje of als borderrand. Wij adviseren de plant ieder jaar in het voorjaar met een derde terug te snoeien, na de bloei volgt de tweede snoeibeurt. U snoeit dan alle uitgebloeide bloemen weg tot net boven het kale hout. Let op dat u niet al het groen wegsnoeit tot op de oude, kale takken, lavendel loopt hierop slecht uit. Lees meer over het snoeien van lavendel in ons blog. Kijk bij onze borderpakketten voor een van de borderontwerpen met lavendel.

 

Vlambloem

Phlox

Vlambloemen hebben mooi gekleurde bloemen en zijn een aanwinst voor iedere tuin. Vlambloem staat het liefst in de zon tot halfschaduw op een voedselrijke grond die niet uitdroogt tijdens de bloei. Wat bijmesten in het voorjaar stellen ze op prijs. Vrijwel alle Vlambloemen geuren, maar de soorten Voorjaarsvlambloem (Phlox) het fijnst.
De hoge soorten Vlambloem zijn prima in de border te gebruiken. Ze sterven in de winter bovengronds af.

Goede partners zijn Daglelie (Hemerocallis), Zonnekruid (Helenium), Bergamotplant (Monarda), Lampenpoetsersgras (Pennisetum) en Virginische ereprijs (Veronicastrum). Sommige hoge soorten Vlambloem kunnen last van meeldauw krijgen. Zorg voor een goede ventilatie rondom de planten. 

De lage soorten Vlambloem zijn meestal wintergroen en perfect voor de rotstuin of als bodembedekker. Ook zijn de lage soorten Vlambloem goed in bloembakken te gebruiken, waar ze mooi over de rand hangen. U vindt deze lage soorten onder de naam Kruipphlox (Phlox).

Bereidingstijd: 1.10 uur (voorbereiding 20 minuten en 50 minuten oventijd)
Ingrediënten:
  • 5-6 vellen filodeeg (of bladerdeeg)
  • 1 rode paprika
  • 1 stronk broccoli (ongeveer 250 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el verse tijm (1 tl gedroogd) 
  • 85 g prosciutto crudo
  • 200 gram feta
  • 4 eieren
  • 200 ml creme fraiche
  • 2 el olijfolie 
  • zout en versgemalen peper
Ingrediënten:
  • 5-6 vellen filodeeg (of bladerdeeg)
  • 1 rode paprika
  • 1 stronk broccoli (ongeveer 250 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el verse tijm (1 tl gedroogd) 
  • 85 g prosciutto crudo
  • 200 gram feta
  • 4 eieren
  • 200 ml creme fraiche
  • 2 el olijfolie 
  • zout en versgemalen peper

Als ik een quiche maak dan is deze vaak nog wat vochtig, dit recept ging in één keer goed en smaakte zo goed!


Voorbereiding 20 minuten en ongeveer 50 minuten bakken

Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten

  • 6 vellen bladerdeeg
  • 2 el olijfolie 
  • 1 rode paprika
  • 1 stronk broccoli (ongeveer 250 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el verse tijm (1 tl gedroogd) 
  • 85 g prosciutto crudo
  • 200 gram feta
  • 4 eieren
  • 200 ml creme fraiche
  • zout en versgemalen peper

Benodigdheden

Een quiche- of springvorm met een diameter van 24 cm, ingevet

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. (hete luchtop 180°C)

Bekleed de bakvorm met het ontdooide bladerdeeg en prik de deegbodem hier en daar in met een vork.

Snij de broccoli in stukken en de stronkjes klein en snij de paprika en feta in stukjes. Snij de posciuto in reepjes.

Verhit de olijfolie en roerbak hierin de paprika en broccoli ongeveer 4 minuten. Pers daarna de knoflook erboven uit en voeg de tijm toe. 

Klop de eieren los met de crème fraîche, zout en peper. Giet het mengsel en de hamreepjes en fetablokjes bij de groenten in de pan. Meng dit even en giet dit geheel daarna over de deegbodem. 

Bak de taart in het midden van de oven in 45-50 minuten goudbruin en gaar. Controleer of de bovenkant niet te bruin wordt, indien dit wel gebeurd kan je de bovenkant afdekken met aluminiumfolie.

Tags:
Origineel: http://www.receptenenzo.nl

Ik vind pompoen lekker en zeker pompoensoep is heerlijk! Langzaamaan heb ik wat verschillende recepten van soep (die niet allemaal een succes waren en dus niet allemaal op deze website staan). Dit is zeker een recept die echt lekker is!

Geroosterde pompoensoep

  • 750 gram pompoen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 wortel
  • 2 selderijstengels
  • ½ tl gedroogde chilipeper
  • ½ tl korianderzaad
  • 500 ml groentebouillon
  • Olijfolie

Verwarm de oven voor op 170C. Halveer de pompoen en verwijder het zaad en snijd ze daarna in parten. Plaats de pompoen op een bakplaat en giet er wat olijfolie overheen. Vermaal de chili en het korianderzaad in een vijzel met een beetje zout totdat dit fijngemalen is. Strooi dit kruidenmengsel over de pompoen met een beetje zwarte peper en rooster de pompoen één uur of totdat deze zacht en licht gekarameliseerd aan de randen is.

Snij de ui, knoflook, wortel en selderij grof. Verwarm een scheut olijfolie in een soeppand op middelhoog vuur en voeg dan de groentes toe. Kook dit ongeveer 15 minuten of totdat ze zacht en zoet zijn maar niet gekleurd. 

Voeg, wanneer de pompoen klaar is, deze toe aan de soeppan met de groentenbouillon en pureer dit met een blender. Voeg wat water toe wanneer de soep nog wat te dik is.

 

Bron: www.jamieoliver.com

Pagina 1 van 26

© 2017 Hans van der Meer.