Een marinade van een gerecht bestaat uit een aantal basisingrediënten die met elkaar samenwerken om tot een mooi eindresultaat te komen.

ZUUR

Om vlees lekker mals te maken is er zuur nodig. Je kan kiezen uit bijvoorbeeld azijn, limoen- of citroensap maar ook kiwi, ananas of gember is mogelijk. Let wel op dat je dan niet te veel gebruikt want anders kan de smaak gaan overheersen.

Een ander alternatief is karnemelk of yoghurt, die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor een kip Tandoori.

VET

De smaak wordt het vlees ingetrokken door vet. je kan hiervoor een goede, smaakvolle olijfolie gebruiken. Voor wat meer oosterse smaak zou je ook voor een sesam- of notenolie kunnen kiezen.

SMAAK

Natuurlijk moet een marinade ook goed op smaak zijn. Je zou kunnen kiezen uit knoflook of ui maar ook rozemarijn, tij,. laurier of peterselie zijn goed geschikt. Om een marinade wat zoetig te maken kan je nog honing, suiker of zoete sojasaus kunnen toevoegen.

INTREKKEN

Elk type gerecht heeft zijn eigen tijd nodig om de smaak goed in te laten trekken. Hier volgt een advies over duur van marineren

  • Vis of garnalen : 15 - 30 minuten
  • Kip : 30 minuten - 6 uur
  • Lam, rund, varken : 4 - 12 uur

Heb je een plakje citroen nodig? Snij dan de citroen doormidden en snij het plakje er van af. Zet nu de twee helften weer tegen elkaar aan en houdt deze tegenelkaar door een stuk (aluminiu)folie omheen te wikkelen of prik er een houten prikker doorheen. Deze truc werkt ook goed bij sinaasappel of limoen.

Gekookte eieren zijn makkelijker te pellen wanneer je tijdens het koken een beetje bakpoeder aan het water toevoegd.

Als je een stukje (niet te zachte) kaas overhoudt van een borrel kan je voorkomen dat deze snel bederft door een beetje boter over het aangesneden gedeelte te smeren. Hierdoor kan er geen zuurstof bij de kaas komen.

Pagina 1 van 27

Joomla! Volunteers Portal

© 2017 Hans van der Meer.