Zelf mosterd maken? Het is in ieder geval wel erg makkelijk! Let op, we hebben het zelf nog niet geproefd omdat hij nu op smaak aan het komen is. Hans

Ingrediënten

100 g mosterdzaad
200 ml witte wijnazijn
1 tl kurkuma
50 g rietsuiker
peper en zout

Giet het mosterdzaad met de azijn in een keukenmachine, voeg de specerijen en de suiker toe.

Draai voor ongeveer 6 minuten of totdat de mosterd bijna glad is. Wil je de mosterd nog gladder hebben dan laat je de keukenmachine nog wat langer draaien.

Schep de mosterd in een pot en draai de deksel er op. Zet deze tot gebruik in de koelkast. De mosterd wordt mettertijd lekkerder.

Tip: er zijn genoeg variaties mogelijk zoals de geroosterde mosterdzaadjes gebruiken, wat nootmuskaat of kruidnagel gebruiken. Of met karwijzaad, knoflook of chilipepers. In plaats van suiker kan je ook honing gebruiken.

Dit recept is natuurlijk het lekkerst met verse basilicum!! Hans

Ingrediënten (4 personen)

2 grote aubergines
650 g rijpe tomaten, gepeld en fijngehakt
1 tl fijne kristalsuiker
1 bol mozzarella
2 ui
4 tenen knoflook
4 el pijnboompitten
een paar chilivlokken
4 el fijngesneden basilicum
4 el olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper

Op onze vakantie hebben we dit drankje ontdekt, hij kan wat sterk zijn maar als hij vers gemaakt is dan smaakt hij goed! Hans

Ingrediënten

20 cl rum (of wodka)
20 cl citroensap
1,5 lepel honing

Doe alle ingrediënten in een karaf/litermaat of iets anders geschikt. Hierna de ingrediënten goed mixen en uitschenken in glazen.

Parmigiana, hier in huis hebben we liefhebbers! Hans

Ingrediënten

1 grote aubergine
2 courgettes
450 ml gekruide tomatensaus (met basilicum)
2 tenen knoflook
2 bollen buffelmozzarella, in dunne plakjes
1 zakje rucola
1 rode ui, in halve ringen
1 el balsamicoazijn
6 el olijfolie
3 - 4 el geraspte Parmezaanse kaas

Zelf een kruidenmengsel maken is niet altijd veel werk!

Ingredienten
1 eetlepel gemalen komijn
1,5 tl korianderpoeder
1,5 tl gemalen kardemom
1,5 theelepel versgemalen zwarte peper
1 tl kaneelpoeder
0,5 theelepel gemalen kruidnagel
0,5 tl gemalen nootmuskaat

Bereiding
Alle ingrediënten in een kopje vermengen. In een luchtdicht bakje scheppen en op een koele, droge plek bewaren.

Een heerlijke en wat stevige tapenade, al na één keer maken een klassieker! Hans

Ingrediënten

150 g ricotta
100 g zongedroogde tomaten
3 eetlepels kappertjes, afgespoeld
½ teentje knoflook, geperst
1 eetlepel versgeperst citroensap
1 klein bosje verse peterselie, gehakt

Linzen, we hebben het tot nu toe nooit gegeten maar we zijn na het proberen van dit recept meteen verkocht.

Ingrediënten (4 personen)

200 g groene linzen
ca. 750 g hokkaido-pompoen
1 ui
2 teentjes knoflook
4-5 takjes majoraan
4 el olie
1 rode peper
400 g rundergehakt
2 el paneermeel
1 ei
1 bosje bosui
½ tl gemalen kummel (karwei)
½ tl kaneelpoeder
450 g gepelde tomaten (blik)
2 groentebouillonblokjes
1 tl suiker
zout en peper

Een snelle hartige taart met witlof. Makkelijk en lekker!Hans

Ingrediënten

150 gram winterpostelein, goed gewassen en gedroogd in een slacentrifuge of theedoek
150 gram kastanjechampignons
150 gram oesterzwammen
1 teentje knoflook
3 el olijfolie
4 el crème fraîche of zure room of dikke volle yoghurt
4 takjes peterselie
2 takjes verse tijm, of munt of oregano of een mix van deze kruiden
peper en zout
paprikapoeder

Misome is familie van de paksoi en kan rauw gegeten worden in een salade of bv. gebruikt worden bij het roerbakken. Hans

Ingrediënten (2 personen)

400 g misome
1 ui
100 g blauwschimmelkaas
3 gedroogde tomaatjes op olie
½ theel. tijm
olijfolie

Een snelle hartige taart met witlof. Makkelijk en lekker!Hans

Ingrediënten

2 el olijfolie
5 plakjes deeg voor hartige taart (pak 450 g diepvries), ontdooid
500 g aardappelen, geschild
600 g witlof
1 ui, gesnipperd
3 eieren, losgeklopt
1 beker slagroom (250 ml)
1 pakje gerookt ontbijtspek (125 g)