Een lekker recept dat goed met een potje wild past. Eventueel kan je ook nog 1-2 appels toevoegen. Lastig blijft wel altijd om de rodekool goed en lekker gaar te krijgen.Hans

rodekoolIngrediënten (4 personen)
2 uien
1 rodekool
1 rode peper
2 el boter
2 stuks steranijs
1 tl korianderzaad
2 kruidnagels
1 el kersenjam
2 el rode wijnazijn
1 laurierblaadje
2 plakken peperkoek
peper en zout

Ui als hoofdgerecht? Het is echt erg lekker en ook makkelijk te maken!

Ingrediënten (2 personen)
boter
4 rode uien (middelmaat)
50 ml witte wijn
2 plakjes pancetta of gerookt spek
1 teentje knoflook
1 takje salie
2 gedroogde vijgen
25 g pijnboompitten
stukje Pecorino Romana (harde schapenkaas)
zout en peper
olie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180C. Pel de uien en snij op 3/4 het kapje eraf, deze worden niet meer gebruikt. Hol de uien zover mogelijk uit met een klein mesje en bewaar de restjes.

Zet de uitgeholde uien in een ovenschaal en voeg de witte wijn en 50 ml water toe. Dek dit luchtdicht af met aluminiumfolie en laat ze ca. 45 min. in de oven garen.

Snij de uienrestjes fijn, snipper de knoflook en snij de salie fijn. Snij de pancetta fijn en de vijgen in hele kleine stukjes. Fruit dan de uit met knoflook en de salie in ca. 5 min. zachtjes in een beetje olie. Voeg de pancetta toe en bak nog 3 min. Voeg nu de vijgen en pijnboompitten toe en bak totdat de pijnboompitten lichtbruin worden. Breng op smaak met peper en zout.

Vul de uien met dit mengsel en schaaf er wat Pecorino overheen. Bak de uien nog ca. 10 min. zonder folie. Lekker met een salade en lamsworstjes.

Zorg er voor dat je hele lekkere worstjes koopt! En het opdrinken van het restje bier is natuurlijk ook geen straf.Hans

 geroosterde pompoenIngrediënten (2 personen)
1 kleine knolselderij, geschild en in blokjes van 2½ cm
2 aardappelen, geschild en in blokjes van 2½ cm
olijfolie
4-6 verse worstjes
1 grote rode ui, in ringen gesneden
½ bosje verse rozemarijn
1 bol knoflook
klont ongezouten mosterd
2 tl (grove) mosterd
2 el ahornstroop
1 el bloem
125 ml donker bier
250 ml kippenbouillon

quinapompoen Verrassend lekker dit gerecht met Quinoa en nog gezond ook!

Ingrediënten (2 personen)
200 g pompoen
125 g quinoa
250 ml water
1 el pompoenpitten
1 el zonnebloempitten
½ el lijnzaad
½ citroen
1 teentje knoflook
1 el zongedroogde tomaatjes
1-2 takjes verse dragon, of ½ el gedroogd
1 bosje peterselie
1 klontje boter
olijfolie
zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil en sij de pompoen in blokjes van 1½ cm. Verdeel ze in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Pers er een teentje knoflook boven uit en rooster dit in ca. 20 min. gaar in de oven.

Spoel de quinoa in een zeef onder koud water af en laat dit uitlekken. Breng de quinoa met 250 ml water en wat zout aan de kook. Doe de deksel op de pan en kook de quinoa in ca. 12-15 min. gaar. Neem dan de pan van het vuur en laat deze nog 10 min. staan en roer vervolgens los met een klontje boter.

Hak de peterselie en de dragon. Rooster de pompoen- en zonnebloempitten in een droge koekenpan lichtbruin en knapperig. Schep de gare pompoen met de kruiden, tomaatjes en de lijnzaad door de quinoa en breng op smaak met olijfolie, citroensap, peper en zout. Bestrooi de salade met de pitten.

De kromme Dissel, Heelsum
Al veertig jaar een Michelinster, gesitueerd in een oude boerderij. Wij zaten er op een rustige dinsdagavond en hebben genoten van de sfeer, het eten en het wijnarrangement (de bob-versie). Voordeel is het hotel wat er naast ligt zodat je rustig na het eten naar je kamer kan wandelen en...

 

Een makkelijk te maken recept die echt lekker is!

Ingrediënten (6 personen)
2 pot (Bertolli) pastasaus geroosterde courgette & paprika (of pecorinokaas en knoflook)
2 eetlepel olijfolie
2 ui
2 gele paprika
2 teen knoflook
1 citroen
600 gram kipfilet
250 gram ricotta
12 lasagnevellen
1 bol mozzarella
75 gram Parmezaanse kaas
zout en peper
nootmuskaat


Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C.Snijd de kipfilet in kleine stukjes. Pel en snipper de uit. Maak de paprika schoon en sneed deze in stukjes. Rasp van de citroen een eetlepel schil af. Snij de mozarella in plakken en rasp de Parmezaanse kaas.

Verhit de olijfolie in een wok en bak de stukjes kip totdat ze rondom bruin zijn. Bak dan de ui en de paprika circa 3 minuten mee. Pers de knoflook boven de pan uit en schep de helft van de citroenraps er doorheen. Breng dit pittig op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Roer in een kom de ricotta los met 1 deciliter water, de rest van de citroenraps en voeg wat zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe.

Vet een ovenschaal in en schep 3-4 eetlepels pastasaus op de bodem. Leg er 4 vellen lasagne in en verdeel hierover een derde van de pastasaus. Schep de helft van de blokjes kip erop en daarop de helft van de ricotta.

Leg hierop nog een keer 4 lasagnevellen, een derde van de pastasaus, de andere helft van de kipblokjes en de andere helft van de ricotta. Leg de laatste lasagnevellen op de laatste laag ricotta en verdeel de rest van de pastasaus erover. Leg de plakjes mozarella er bovenop en bestrooi het met de Parmezaanse kaas.

Bak de lasagne in ongeveer 30 minuten gaar.

Bron: http://www.bertolli.nl

Een heerlijke en makkelijk te maken taart met veel paddenstoelen.
Bereiden:
± 30 minuten
oven: ± 35 minuten

Ingrediënten (4 personen)
600 g gemengde paddenstoelen
250 g bloem
200 g (1 stuk) casselerrib, in blokjes
150 g koude roomboter, in blokjes
150 ml slagroom
100 g geraspte oude kaas
4 eieren
3 el peterselie, fijngesneden
2 tenen knoflook
1 mandarijnenschil, geraspt
peper en zout
taartvorm 24 - 26 cm

Bereiding
Meng in een kom van de keukenmachine heel kort de bloem, 125 g boter, 1 ei, 1tl zout en de mandarijnrasp tot een kruimelig mengsel. Voeg 1 el ijskoud water toe en laat draaien tot net een bal gevormd is (of maak dit deeg met de hand). Laat dit deeg ca. 30 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 200°C. Fruit de knoflook in een koekenpan zachtjes in de boter. Draai het vuur hoger, voeg de paddenstoelen toe en bak het 4-5 minuten.

Schep de casselerrib, peper en zout naar smaak door en neem het van het vuur.

Klop 3 eieren met de slagroom los. Meng naar smaak de kaas, peterselie en zout en peper erdoor. 

Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van 30 - 32 cm en een dikte van ½ cm. Bekleed de vorm ermee en snijd de rand mooi bij.

Vul de vorm met het paddenstoelenmengsel en schenk het eimengsel erover. Bak de taart in 35 minuten bruin en gaar.

Een makkelijk te maken recept die echt lekker is!

Ingrediënten (2 personen)
1 el olijfolie
2 el broodkruim
2 sjalotten
4 plakken parmaham
4 plakjes (diepvries)bladerdeeg
100 g feta
500 g spinazie
bakpapier
zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de plakjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze ontdooien. Was de spinazie in koud water en laat deze goed uitlekken. Pel de sjalotten en snijd ze in ringen.

Blancheer de spinazie ca. twee minuten in kokend water met wat zout. Giet de spinazie af, spoel het onder stromend water af en druk het vocht er goed uit. Breng de spinazie op smaak met zout en peper en meng de olijfolie er doorheen. Strooi het broodkruim over de bladerdeeg.

Verdeel de spinazie over de bladerdeegplakjes en laat bij de randen ca. 1 cm. vrij. Scheur de plakken ham in stukken en verdeel ze samen met de sjalotringen over de spinazie. Verbrokkel de feta erover en bak de taartjes ca. 20 min. in de oven.

Bron: Foodies magazine, januari 2012, blz. 61

stamppotprei Wanneer het weer meer guur wordt krijg je vanzelf ook weer meer trek in een lekkere stamppot, dit is een leuke variatie op een preistamppot.

Ingrediënten (4 personen)
1000 g aardappelen
500 g fijngesneden prei (halve ringen)
400 g speklapjes (in reepjes gesneden)
250 g taugé (kleiner gesneden)
100 ml melk
1 el sambal
ketjap manis
satekruiden
knoflookpoeder
zout
klontje roomboter

Bereiding
Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in ruim water en voeg bij de laatste 3 minuten de prei toe. Bak de speklapreepjes uit terwijl de aardappels aan het koken zijn. Bestrooi deze met knoflookpoeder, satekruiden en zout. Schenk er een wat ketjap bij en laat dit even pruttelen.Voeg in een klein pannetje de melk, sambal en een klontje roomboter en verwarm dit.

Giet de aardappels met prei af en stamp het fijn en voeg dan het melk- en het speklapmengsel toe. Roer dit goed om en voeg dan ook de taugé toe.

Bron: Telegraaf 5 oktober 2012

Ingrediënten (4 personen)

300 g basmati- of pandanrijst
1 bloemkool,zout en peper
150 g haricot verts
2 rode uien
2 teentjes knoflook
1 rode peper
20 g verse gember
2 el olie
2 tl gele currypasta
1 stuk steranijs
½ el kardemompeulen
400 ml kokosmelk
sojasaus

Bereiding

Verdeel de bloemkool in roosjes en maak de haricot verts schoon. Breng water aan de kook voor de rijst en de bloemkool. Kook de bloemkool ca. 4 minuten in water met wat zout.  Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pel en snipper de uien en de knoflook. Was de rode peper, snijd hem in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en snijd de peper in dunne reepjes. Schil de gember en hak hem in stukjes.

Verhit 1 el olie in een grote pan of wok en fruit er de ui, de knoflook, de rode peper en de gember in. Voeg de currypasta toe en bak hem ca. 2 minuten mee. Voeg de steranijs en de kardemompeulen toe en blus het geheel af met de kokosmelk.

Verhit in een andere pan 1 el olie en bak op hoog vuur de bloemkool en de haricot verts in ca. 2 minuten goudbruin. Breng de curry op smaak met sojasaus. Breng de geroosterde groenten op smaak met zout en peper. Serveer de rijst met de curry en de geroosterde groenten.

 Bron: Foodies magazine