Gebruik van afbeeldingen

Gebruik van afbeeldingen

Zoals velen gebruikte ik vroeger bij een blogpost wel een afbeelding die ik via google gevonden had wanneer ik zelf geen goede afbeelding had. Het is zeker handig maar er is een erg grote kans op dat je een afbeelding gebruikt waar je geen rechten voor hebt om die gratis te gebruiken. In ieder geval Getty Images is bezig om dit soort gebruik aan te pakken. Met een beetje pech ontvang je een mail van hun advocaten waarbij ze stellen dat je een afbeelding van hun gebruikt zonder dat je er voor betaald hebt. Je kan dit direct afkopen door een bedrag van rond 800 dollar te betalen en anders bestaat de kans dat je wordt aangeklaagd.

Zelf ben ik een tijd geleden al beter gaan kijken naar hoe het zit met de rechten van afbeeldingen. Bij twijfel gebruik ik ze niet en heel af en toe heb ik wel eens een afbeelding van een bedrijf gebruikt met vermelding dat de foto daar vandaan komt. Geen idee overigens of dit problemen kan veroorzaken, ik heb nog nooit een mail ontvangen en heb inmiddels dat soort afbeeldingen verwijderd van mijn eigen site. Welke afbeeldingen wel gratis te gebruiken zijn zijn de afbeeldingen die onder de CC0 licentie beschikbaar zijn gemaakt. Afbeeldingen met deze licentie zijn vrij te gebruiken omdat de eigenaar afstand heeft gedaan van alle rechten die normaal bij een afbeelding kunnen horen.

 Ik heb een lijstje met websites verzameld die afbeeldingen beschikbaar stellen onder de CC0 licentie. Er zullen nog vele andere websites zijn die deze aanbieden, het kan dus zijn dat ik nog tegen andere interessante websites aanloop en deze hier ook plaats.

https://search.creativecommons.org/
https://freeimages.red/
https://pixabay.com/

https://unsplash.com/
http://www.publicdomainpictures.net/
http://www.splitshire.com/
http://www.1millionfreepictures.com/
http://viiintage.wpengine.com/public-domain-images/
http://www.gratisography.com/
http://littlevisuals.co/
http://pdpics.com/