Courgette-camemberttaart

Een snelle hartige taart met witlof. Makkelijk en lekker!Hans

Ingrediënten

deeg

225 g bloem
115 g koude boter, in blokjes
165 ml crème fraîche

Vulling

2-3 courgettes
60 ml olijfolie
3 eieren
180 ml slagroom
60 g achterham
1 camembert (à 225 g)

Bereiding

Meng voor het deeg de bloem met een snufje zout in een kom. Voeg de boter toe en wrijf met je vingers totdat je de textuur van korrelig meel hebt. Doe dit mengsel in de kom van een keukenmachine die is uitgerust met een platte klopper. Voeg de crème fraîche toe en meng met de pulseerknop tot het deeg een bal vormt en stop dan onmiddellijk. Dit kan eventueel ook met de hand.

Haal het deeg uit de kom en sla het 10-12 keer op een met bloem bestoven werkvlak (dit zorgt er voor dat het deeg niet te veel rijst bij het blindbakken). Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het minimaal 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het gekoelde deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van 3-4 mm dikte. Bekleed de taartvorm (Ø 25cm) met het deeg. Druk goed aan in de hoeken en snijd het overtollig deeg af.

Bekleed de binnenkant van de gekoelde taartvorm met bakpapier en vul met blindbakvulling. Bak de bodem dan 15 min. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak nog 2-3 min. tot de korst niet meer nat is.

Snijd voor de vulling de courgettes in de lengte door en snijd dan in halvemaantjes van 6 mm dik. Verhit olijfolie in een grote koekenpan op hoog vuur en bak de courgettestukjes in een aantal porties totdat ze mooi goudbruin verkleuren.

Meng de eieren, room, wat zout en versgemalen peper in een kom. Verdeel de ham over de bodem van het blindgebakken deeg. Voeg de courgette toe en verdeel gelijkmatig. Schenk het ei-roommengsel over de courgette en de ham. Snijd de camembert in 8 taartpuntjes en verdeel ze gelijkmatig over de taart.

Bak 40-45 min. of tot gaar en stevig goudbruin. Laat 15 min. afkoelen en haal dan voorzichtig uit de vorm. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Bereidingstijd: ca. 50 minuten, koelen ca. 75 minuten, oven ca. 70 minuten.