Een heerlijke en makkelijk te maken taart met veel paddenstoelen.
Bereiden:
± 30 minuten
oven: ± 35 minuten

Ingrediënten (4 personen)
600 g gemengde paddenstoelen
250 g bloem
200 g (1 stuk) casselerrib, in blokjes
150 g koude roomboter, in blokjes
150 ml slagroom
100 g geraspte oude kaas
4 eieren
3 el peterselie, fijngesneden
2 tenen knoflook
1 mandarijnenschil, geraspt
peper en zout
taartvorm 24 - 26 cm

Bereiding
Meng in een kom van de keukenmachine heel kort de bloem, 125 g boter, 1 ei, 1tl zout en de mandarijnrasp tot een kruimelig mengsel. Voeg 1 el ijskoud water toe en laat draaien tot net een bal gevormd is (of maak dit deeg met de hand). Laat dit deeg ca. 30 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 200°C. Fruit de knoflook in een koekenpan zachtjes in de boter. Draai het vuur hoger, voeg de paddenstoelen toe en bak het 4-5 minuten.

Schep de casselerrib, peper en zout naar smaak door en neem het van het vuur.

Klop 3 eieren met de slagroom los. Meng naar smaak de kaas, peterselie en zout en peper erdoor. 

Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van 30 - 32 cm en een dikte van ½ cm. Bekleed de vorm ermee en snijd de rand mooi bij.

Vul de vorm met het paddenstoelenmengsel en schenk het eimengsel erover. Bak de taart in 35 minuten bruin en gaar.

Ingrediënten (4 personen)

300 g basmati- of pandanrijst
1 bloemkool,zout en peper
150 g haricot verts
2 rode uien
2 teentjes knoflook
1 rode peper
20 g verse gember
2 el olie
2 tl gele currypasta
1 stuk steranijs
½ el kardemompeulen
400 ml kokosmelk
sojasaus

Bereiding

Verdeel de bloemkool in roosjes en maak de haricot verts schoon. Breng water aan de kook voor de rijst en de bloemkool. Kook de bloemkool ca. 4 minuten in water met wat zout.  Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pel en snipper de uien en de knoflook. Was de rode peper, snijd hem in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en snijd de peper in dunne reepjes. Schil de gember en hak hem in stukjes.

Verhit 1 el olie in een grote pan of wok en fruit er de ui, de knoflook, de rode peper en de gember in. Voeg de currypasta toe en bak hem ca. 2 minuten mee. Voeg de steranijs en de kardemompeulen toe en blus het geheel af met de kokosmelk.

Verhit in een andere pan 1 el olie en bak op hoog vuur de bloemkool en de haricot verts in ca. 2 minuten goudbruin. Breng de curry op smaak met sojasaus. Breng de geroosterde groenten op smaak met zout en peper. Serveer de rijst met de curry en de geroosterde groenten.

 Bron: Foodies magazine

 

stamppotprei Wanneer het weer meer guur wordt krijg je vanzelf ook weer meer trek in een lekkere stamppot, dit is een leuke variatie op een preistamppot.

Ingrediënten (4 personen)
1000 g aardappelen
500 g fijngesneden prei (halve ringen)
400 g speklapjes (in reepjes gesneden)
250 g taugé (kleiner gesneden)
100 ml melk
1 el sambal
ketjap manis
satekruiden
knoflookpoeder
zout
klontje roomboter

Bereiding
Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in ruim water en voeg bij de laatste 3 minuten de prei toe. Bak de speklapreepjes uit terwijl de aardappels aan het koken zijn. Bestrooi deze met knoflookpoeder, satekruiden en zout. Schenk er een wat ketjap bij en laat dit even pruttelen.Voeg in een klein pannetje de melk, sambal en een klontje roomboter en verwarm dit.

Giet de aardappels met prei af en stamp het fijn en voeg dan het melk- en het speklapmengsel toe. Roer dit goed om en voeg dan ook de taugé toe.

Bron: Telegraaf 5 oktober 2012

rotolo-di-pasta Ingrediënten (4 personen)
4 zalmfilets, zonder huid (ong. 230gr pers stuk, 2½cm dik)

Salade
2 el olijfolie
75 gr. rode uien, in kleine blokjes
2 tl. fijngehakte knoflook
400 g. tomaten in kleine blokjes
175 g. courgettes in kleine blokjes
150 g. komkommer (zonder kern) in blokjes
175 g. rode paprika in kleine blokjes
½ tl. grof zout
zwarte peper
1 tl. balsamicoazijn
2 el. fijngehakte verse dille
tabasco

Kruidenmengsel
1 tl. gemalen venkelzaad
1 tl. grof (zee)zout
1 tl. chilipoeder
½ tl. selderijzaad
½ tl. versgemalen zwarte peper

Bereiding
Verhit de olie in een grote grote pan op middelhoog vuur en fruit de uien daarin in 2-3 minuten glazig. Voeg de knoflook toe en gaar ongeveer 1 minuut. Voeg de tomaten-, courgette-, komkommer- en paprikablokjes toe en breng op smaak met peper en zout. Laat dit al roerend ongeveer 1 minuut sudderen tot de tomaten wat vocht afgeven. Neem dan de pan van het vuur, roer de azijn en dille er door en doe de inhoud van de pan in een grote schaal. Zet deze 1 tot 8 uur in de koelkast, in deze tijd zal er nog meer groentevocht vrijkomen. Haal de schaal ongeveer 30 min. voor serveren uit de koelkast en breng de gazpachosalade met zout, peper en tabasco op smaak.

Meng intussen de ingrediënten voor het kruidenmengsel in een schaaltje. Bestrijk de zalmfilets aan beide zijden gelijkmatig met olijfolie en strooi het kruidenmengsel er over. Zet dit afgedekt 1 uur in de koelkast.

Grill de zalmfilets in een (grill)pan, plaats eventueel een deksel op de pan. Keer de filets na 6-7 minuten om, na 8-10 minuten zijn de filets half doorbakken. Leg een bodem van gazpachosalade op het bord en leg de filet daarop. Zorg er voor dat er weinig vocht meekomt van de salade.

 

Ui als hoofdgerecht? Het is echt erg lekker en ook makkelijk te maken!

Ingrediënten (2 personen)
boter
4 rode uien (middelmaat)
50 ml witte wijn
2 plakjes pancetta of gerookt spek
1 teentje knoflook
1 takje salie
2 gedroogde vijgen
25 g pijnboompitten
stukje Pecorino Romana (harde schapenkaas)
zout en peper
olie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180C. Pel de uien en snij op 3/4 het kapje eraf, deze worden niet meer gebruikt. Hol de uien zover mogelijk uit met een klein mesje en bewaar de restjes.

Zet de uitgeholde uien in een ovenschaal en voeg de witte wijn en 50 ml water toe. Dek dit luchtdicht af met aluminiumfolie en laat ze ca. 45 min. in de oven garen.

Snij de uienrestjes fijn, snipper de knoflook en snij de salie fijn. Snij de pancetta fijn en de vijgen in hele kleine stukjes. Fruit dan de uit met knoflook en de salie in ca. 5 min. zachtjes in een beetje olie. Voeg de pancetta toe en bak nog 3 min. Voeg nu de vijgen en pijnboompitten toe en bak totdat de pijnboompitten lichtbruin worden. Breng op smaak met peper en zout.

Vul de uien met dit mengsel en schaaf er wat Pecorino overheen. Bak de uien nog ca. 10 min. zonder folie. Lekker met een salade en lamsworstjes.

gevulde tomaatHeerlijk die gevulde tomaten. Dit recept is alleen nog niet helemaal af want de rijstvulling overtuigde nog niet helemaal, eens zien welke kruiden daar nog mooi bijpassen.

Ingrediënten (2 personen)
4-5 vleestomaten
olijfolie

Vulling
125 g basmatirijst, gekookt en klaar voor gebruik
1 teentje knoflook
150 g gerapste parmezaanse kaas
1 kleine rode ui
3 el mascarpone
2 el marjolein


Bereiding
Verwarm de oven voor op 190°C. Snijd de kapjes van de tomaten en hol ze uit met een lepeltje. Meng alle ingrediënten voor de vulling door elkaar en breng het op smaak met peper en zout en vul hiermee de tomaten. Zet de kapjes weer op de tomaten en zet ze in een ingevette ovenschaal.

Bak de tomaten in 20-25 minuten in het midden van de oven.

quinapompoen Verrassend lekker dit gerecht met Quinoa en nog gezond ook!

Ingrediënten (2 personen)
200 g pompoen
125 g quinoa
250 ml water
1 el pompoenpitten
1 el zonnebloempitten
½ el lijnzaad
½ citroen
1 teentje knoflook
1 el zongedroogde tomaatjes
1-2 takjes verse dragon, of ½ el gedroogd
1 bosje peterselie
1 klontje boter
olijfolie
zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil en sij de pompoen in blokjes van 1½ cm. Verdeel ze in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Pers er een teentje knoflook boven uit en rooster dit in ca. 20 min. gaar in de oven.

Spoel de quinoa in een zeef onder koud water af en laat dit uitlekken. Breng de quinoa met 250 ml water en wat zout aan de kook. Doe de deksel op de pan en kook de quinoa in ca. 12-15 min. gaar. Neem dan de pan van het vuur en laat deze nog 10 min. staan en roer vervolgens los met een klontje boter.

Hak de peterselie en de dragon. Rooster de pompoen- en zonnebloempitten in een droge koekenpan lichtbruin en knapperig. Schep de gare pompoen met de kruiden, tomaatjes en de lijnzaad door de quinoa en breng op smaak met olijfolie, citroensap, peper en zout. Bestrooi de salade met de pitten.

Dit recept hebben we op vakantie in Italië geprobeerd en toevallig zagen we thuis daarna in een kooktijdschrift er een recept van staan. Heerlijk!

Bereidingstijd: ca. 1 uur 45 minuten

Ingrediënten (2 personen)
keukenpapier
zout en peper
1 ui
1 bosje basilicum
2 aubergines (ca. 600 gram)
2 teentjes knoflook
2-3 eetlepels boter
4 plakken oude ciabatta
100 gram parmezaan (stuk)
100 ml olijfolie
250 gram mozzarella
800 gram gepelde tomaten (blik)

Bereiding
Bekleed 2 bakplaten met keukenpapier. Was de aubergines en snijd ze in ca. ½ cm dikke plakken. Verdeel de plakken aubergines over de bakplaten en bestrooi ze met zout. Dek de aubergine af met keukenpapier en zet de bakplaten op elkaar, leg een zware snijdplank erop en zet er iets zwaars op. Laat ca. 1 uur rusten. Zo wordt het vruchtvlees van de aubergines steviger en nemen ze tijdens het bakken minder vet op.

Pen en snipper de ui en de knoflook voor de tomatensaus. Was de basilicum en schud hem droog. Pluk de basilicumblaadjes van de takjes en snijd ze in reepjes. Verhit 2 el. olie in een pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg de tomaten met sap toe en druk ze met een lepel wat kleiner. Voeg de helft van de basilicum toe en breng het aan de kook. Laat het ca. 15 minuten koken op een laag vuur. Breng het geheel op smaak met zout en peper.

Snijd de mozzarella in dunne plakken, rasp de parmezaan. Dep de plakken aubergine droog. Verhit de rest van de olie portiegewijs in een pan en bak de plakken aubergine portiegewijs aan beide kanten goudbruin. Laat het geheel goed uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de oven voor op 180°C. Roer de overige basilicum door de tomatensaus en verdeel een dunne laag saus over de bodem van een ovenschaal. Leg een deel van de plakken aubergine dakpansgewijs in de schaal. Bestrooi het geheel met 2-3 eetlepels parmezaan. Leg er wat plakken mozzarella op en bedek met wat tomatensaus. Maak op dezelfde manier meerdere lagen in de schaal tot alle ingrediënten, op 4 eetlepels parmezaan na, op zijn. Eindig met een laag tomatensaus.

Zet de schaal ca. 40 minuten in de oven. Verkruimel de ciabatta grof en meng de broodkruimels met de rest van de parmezaan.  Strooi het mengsel ca. 10 minuten voor het einde van de baktijd over de schaal. Verdeel de boter in stukjes erover en bak de parmigiana verder tot het einde van de baktijd.

Bron: Foodies, juli 2012

Een makkelijk te maken recept die echt lekker is!

Ingrediënten (2 personen)
1 el olijfolie
2 el broodkruim
2 sjalotten
4 plakken parmaham
4 plakjes (diepvries)bladerdeeg
100 g feta
500 g spinazie
bakpapier
zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de plakjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze ontdooien. Was de spinazie in koud water en laat deze goed uitlekken. Pel de sjalotten en snijd ze in ringen.

Blancheer de spinazie ca. twee minuten in kokend water met wat zout. Giet de spinazie af, spoel het onder stromend water af en druk het vocht er goed uit. Breng de spinazie op smaak met zout en peper en meng de olijfolie er doorheen. Strooi het broodkruim over de bladerdeeg.

Verdeel de spinazie over de bladerdeegplakjes en laat bij de randen ca. 1 cm. vrij. Scheur de plakken ham in stukken en verdeel ze samen met de sjalotringen over de spinazie. Verbrokkel de feta erover en bak de taartjes ca. 20 min. in de oven.

Bron: Foodies magazine, januari 2012, blz. 61

Na de eerste keer proberen was dit eigenlijk al ons favoriete recept qua pastasaus, heerlijk die paprikasaus! Je blijft opscheppen...

Ingrediënten (2 personen)
2 teentjes knoflook
2 el olijfolie
1 tl chilipoeder
50 g rucola
150 g zachte geitenkaas
250 g verse pasta
500 g geroosterde paprika's (pot)
zout en (vers gemalen) peper

Bereiding
Pel en versnipper de knoflook. Laat de paprika's uitlekken. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de knoflook ca. 2 minuten. Voeg de chilipeper toe en fruit nog ca. 1 minuut. Voeg de paprika's toe en bak het geheel crca 15 minuten op een laag vuur. Kook ondertussen de pasta volgens de verpakking.

Was de rucola en laat deze uitlekken. Pureer de paprika's met een staafmixer en breng de saus op smaak met zout en peper. Giet de pasta af en laat deze goed uitlekken. Verdeel de pasta over borden en schep de pastasaus erop. Maak af met rucola en verbrokkel ed geitenkaas erover. Bestrooi met grofgemalen peper.