Ingrediënten (2 pers)

  • 300 g verse spinazie
  • 1 st kipfilet
  • 1 pak verse pasta (Albert Heijn, of 250 g)
  • 1 beker creme fraiche
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 teentjes knoflook
  • peper en zout
  • olie of  boter

Werkwijze Kook de pasta in water met zout en een beetje olie. Snij de kipfilet in stukjes en kruid deze met peper, zout en oregano. Bak de kipfilet met wat boter of olie. Pers de teentjes knoflook er boven uit en bak deze even mee. Haal alles nu uit de pan en bewaar dit apart.
Bak nu de spinazie totdat deze helemaal geslonken is, giet eventueel het vocht af, en voeg dan de kipfilet weer toe. Roer de creme fraiche er door heen en meng dit. Eventueel nog op smaak brengen met peper en zout.

Door een overlijden zijn we onlangs in bezit gekomen van oude negatieven, hele oude negatieven. Wat we kunnen zien komen ze uit de vroege jaren vijftig. Deze negatieven zijn vrijwel allemaal los met een formaat van 6x9cm, best groot dus. We hebben er een aantal tegen de lamp aan bekeken en ik heb even een paar gefotografeerd om de negatief positief te krijgen. Hieronder is het resultaat te zien;

originele dia                                bewerkt resultaat
opa3-origopa3








Je ziet de lijnen van de lamp natuurlijk er doorheen maar het is toch humor te zien hoe je met een simpele bewerking weer een foto tevoorschijn kan krijgen.

etAfgelopen donderdag zijn we samen naar het optreden van Emiliana Torrini in Tivoli Utrecht geweest. Eerder op de dag had ik al naar de muziekstijl van het voorprogramma (Lay Low) geluisterd en besloten dat het verstandig was om daar niet bij aanwezig te zijn. Nadat ik Dafne overgehaald had zijn we met de trein richting Utrecht gegaan en in plaats van rechtstreeks naar Tivolo te gaan zijn we even een (wit)biertje gaan pakken op een terras en nadat we die rustig opgedronken hadden en genoeg bijna botsingen tussen fietsers en voetgangers hadden gezien zijn we rustig naar Tivoli gewandeld waar we nog net anderhalf nummer van Law Low hebben gezien.

Ik kan zeggen dat we inderdaad er goed aan hebben gedaan om die te skippen. na even wachten begon Emiliana Torrini lekker op tijd en de sfeer zat er meteen goed in. Emiliana is een wat aparte dame op het podium die bij elk nieuw nummer een kort verhaaltje verteld over bijvoorbeeld het ontstaan van het nummer. Af en toe kwamen er verhaaltjes voorbij waar toch wel wat humor in zat en soms was het gewoon geinig om te horen hoe ze tot een nummer gekomen is.

De muziek zelf was goed verzorgd voor mijn niet professionele oren dan, de zang was ook goed. Ik heb van het optreden genoten op een enkel rustig akoestisch nummer na waar het publiek zo hard aan het praten was dat het gewoon het nummer dat Emiliana verstoorde. Dat was eigenlijk ook het enige minpunt aan het concert, dus je kan rustig naar een optreden van Emiliana Torrini als je de singles leuk vindt.

padStel je eens voor. Het is ergens na 23.00uur, je bent alleen thuis en je hebt trek in een biertje. Wat doe je dan, je loopt naar de koelkast, pakt daar een flesje Grimbergen Blond uit, maakt hem open en loopt terug naar je glas die een etage hoger staat. Niks aan de hand toch?

Maar voordat je twee stappen van het aanrecht weg bent schrik je toch even. Toevallig keek je wat omlaag en je zag daar wat op de grond... Wat blijkt, er was pad het huis binnen gekomen. Ik hoop dat het eerder die dag gebeurd is, ook al zijn de achterdeuren nauwelijks open geweest. Goed, ik was toch even van stuk gebracht door onze ongenodigde gast. Natuurlijk heb ik deze pad naar vrijheid geleid, oftewel, ik heb hem buiten gezet en daarna heb ik hem niet meer gezien. Maar eerst heb ik natuurlijk een paar foto's gemaakt, slechte overigens, maar goed.

autoHet is weer voorbij, die mooie tijd op de snelweg. Ze zijn er namelijk weer... De bumperklever, de hardrijder, de ik-laat-jou-er-niet-tussen-rijder, de linksrijder omdat er over een kilometer een vrachtwagen rijdt en iedereen voor me ook links rijdt... Inderdaad, de vakanties zitten er weer op voor vele mede-weggebruikers. Qua drukte viel het vanochtend nog reuze mee maar aan het rijgedrag te zien zijn er weer heel wat haantjes vandaag begonnen met werken. Hoe je deze gebruikers te lijf kan gaan? Dat lukt je niet, jarenlange overheidcampagnes zijn er op stuk gelopen... De 2-seconden afstand houden wordt door de gemiddelde snelweggebruiker afgerond op 0,5 seconde afstand houden. Ritsen? Nooit van gehoord... Het beste wat je kan doen is gewoon die gehaaste bestuurders de ruimte gunnen en lekker op je eigen tempo doorrijden.

varalogoBinnenkort gaan we een bezoekje brengen studio Cé in Almere. Dafne had ons opgegeven om een uitzending van "Mooi weer de Leeuw" bij te wonen, hartstikke mooi natuurlijk. De VARA had Dafne opgebeld om te bevestigen dat we kaartjes konden kopen, maar dan wel alleen in combinatie met een ondersteunend lidmaatschap van de VARA voor een jaar. Dit lidmaatschap is natuurlijk tot wederopzegging dus binnenkort zullen we deze dan ook alvast even opzeggen.

Achteraf begon ik toch wat bedenkingen te hebben met deze manier van nieuwe leden binnenbrengen. Dat een show van Paul de Leeuw €12,50 kost, daar heb ik geen problemen mee. Zeker als een show populair is en er meer mensen de uitzending willen bijwonen dan dat er plaats is kan er een mooie entree gevraagd worden. Maar om nu ook bezoekers vrijwillig verplicht ondersteund lid te laten worden om bij een uitzending aanwezig te kunnen zijn is toch apart. Goed, als je principieel bent kan je natuurlijk zeggen; "dan maar niet". Maar ik vermoed dat het gros van de mensen, net als wij, het gewoon maar accepteren.

Zal het toeval zijn of niet? Maar sinds onze verhuizing van Zwolle naar Arnhem lijkt het alsof het weer hier wat meer in extremen zit. Het kan van het voorjaar tot het najaar gewoon tropisch warm zijn. Ook lijkt het alsof het hier in Arnhem vaker stortregent. Echt niet normaal hoe hard het soms regent tegenwoordig, gepaard met stevige rukwinden vliegt het hier door de wijk heen, vaak ook nog met onweer.

Terwijl ik dit typ gaat het buiten ook weer flink te keer, de donder is niet uit de lucht te krijgen en het flitsconcert die er bij hoort zou 's nachts de straten bijna continue kunnen verlichten. Maar één voordeel is er wel aan die hoosbui van nu, ik hoef nu de tuin niet meer water te geven.

Deze wortelsoep kost niet zoveel tijd en is echt heerlijk.

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 eetlepels olie
  • 1/2 chilipeper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel vers geraspte/gesneden gember
  • 1 ui
  • 500 g wortelen
  • 1 theelepel komijn
  • 500 ml kokosmelk
  • 500 ml kippenbouillon (tablet)

Bereiding

Verhit de olie in een wok. Roerbak er de chilipeper, knoflook en gember op middelhoog vuur voor ongeveer 1 minuut. Voeg de gehakte ui, wortel en komijn toe en roerbak dit 2-3 minuten. Giet daarna de kokosmelk en de kippenbouillon erbij en breng aan het geheel aan de kook. Draai het dan vuur laag en laat het zonder deksel ongeveer 15 minuten sudderen tot de wortel gaar is. Zet dan het vuur uit en laat het even afkoelen. Draai dan in een blender of keukenmachine tot een puree, doe de puree terug in de wok en laat al roerend ca. 2 minuten doorwarmen. Breng het op smaak met zout en peper en neem de wok van het vuur.



Vandaag klinkt er in ons huis regelmatig een huilende baby, dit vooral voor en na het voeden. Hoe dit komt? Nou, wij zijn vandaag de oppas van ons nichtje. Haar vader en moeder zijn allebei op een vrijgezellenfeest van een vriend en vriendin en aangezien de familie morgen op bezoek komt voor onze verjaardagen en dit in de buurt is is ons nichtje vanochtend (vroeg) hier "bezorgd".

Natuurlijk ga je leuk dingen doen als je bezoek krijgt dus we zijn met ons nichtje de stad in geweest, lekker lopend. We moesten toch even langs de bibliotheek en een paar kleine dingen kopen en zo ging dit prima. Ze is in die twee uur hardstikke rustig geweest, lekker aan het slapen, soms de oogjes even open om daarna weer in dromenland terug te keren.

Vooralsnog geen problemen dus, en dat wil ik graag zo houden.

omgekeerde taartEen heerlijke variatie op de welbekende appeltaart. Wij waren verrast door het gebruik van yoghurt maar het resultaat mag er zijn!

Ingrediënten:

  • 2 appels
  • 175 g basterdsuiker
  • 2 losgeklopte eieren
  • 125 g magere yoghurt
  • 125 ml zonnebloemolie
  • fijngeraspte schil van 1 limoen
  • 175 g bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 30 g geraspte kokos
  • 2 el poedersuiker, gezeefd

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde (diameter 20 cm) of vierkante (18x18 cm) springvorm in en bedek de bodem met bakpapier.

Schil de appels en snijd deze in dunne schijfjes. Verdeel de schijfjes over de bodem van de ingevette bakvorm.

Meng de basterdsuiker, eieren, yoghurt, olie en limoenschil in een grote kom tot een zachte, smeuïge massa. Zeef de bloem en bakpoeder erover en voeg de kokos toe, schep dit erdoor. Schep dan het deeg in de bakvorm op de schijfjes appel, en strijk het glad. Bak de biscuit in 50 minuten goudbruin en stevig. Eventueel na 30 minuten afdekken met folie als hij te bruin wordt.

Laat de biscuit circa 15 minuten in de bakvorm afkoelen en laat het dan op een rooster met de appel naar boven uit de bakvorm glijden. Verwijder het bakpapier en bestrooi de taart met poedersuiker. Nog 3-4 minuten onder een voorverwarmde, hete grill zetten tot de suiker gesmolten en goudbruin is. Laat afkoelen op het rooster.

Serveer de taart. Mocht er wat overblijven dan kunt u dat in keukenfolie inpakken en 2-3 dagen in de koelkast bewaren.