bruschetta-met-serrano-appelmoes

Ingrediënten (2 personen)
1 friszure appel
1 dl appelsap
1 el suiker
1 el mosterd
versgemalen zwarte peper
zout
(afbak/verse) stokbrood
1 el citroensap
1 dl olijfolie
40 g veldsla
100 g serranoham

Voorbereiding
Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de schilde appels in kleine blokjes. Breng de appelstukjes met het appelsap en de suiker in een steelpan aan de kook. Draai dan het vuur laag en laat het ongeveer 10 minuten sudderen tot de appel zacht is. Roer dan de moster er doorheen (naar eigen smaak) en laat het nog ongeveer 5 minuten inkoken. Pureer daarna het mengsel en laat het afkoelen. Breng daarna de appelmoes op smaak met zout en peper

Bereiding
Verwarm de ovengrill voor. Snij acht dikke sneden van het afbakbrood. Klop daarna de dressing van citroensap, 1,5 el olie en zout en peper naar smaak. Schep dan de veldsla door de dressing. Roer de rest van de olie en een halve eetlepel grof gemalen peper door elkaar. Schuif de sneden brood onder de grill en rooster ze in ongeveer 2 minuten goudbruin. Halveer dan de sneetjes, leg ze op een serveerschaal en besprenkel ze met peperolie. Beleg ze daarna met de ham en schep de appelmoes erop, garneer het met toefjes veldsla.

De broccoli met biefreepjes is makkelijk te maken en de sojasaus smaakt er heerlijk bij.

Ingrediënten
100 gram zilvervliesrijst
150 gram biefstuk, in reepjes
1 teentje knoflook
1 rode peper
1/2 theelepel gemalen komijn (djintan)
2 cm verse gember, geraspt
1 ruime eetlepel japanse sojasaus
350 gram broccoliroosjes
1 eetlepels olie

Bereiding
Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en kook de broccoliroosjes 3 minuten voor. Meng de knoflook, rode peper, komijn, gember, sojasaus en de biefreepjes. Verhit de olie in een wok en rierbak de biefstukreepjes, voeg daarna de broccoli toe. Doe de zilvervliesrijst in twee ruime kommen en voeg daarna het broccolie/biefstukreepjesmengsel erop.

appelmoesAppelmoes kost natuurlijk niks in de supermarkt maar zelfgemaakte appelmoes smaakt natuurlijk zoveel beter dan fabrieksappelmoes. En je kan zelf kiezen of er appelstukjes er in moeten zitten.

Ingrediënten (4 personen)
1 kg appels (lichtzuur/fris)
1 dl water
100 g suiker
1 tl kaneel

Bereiding
schil de appels, snij ze in vieren, verwijder het klokhuis enijd de partjes nog een keer door. Doe alles in een pan met 1 dl water en breng het aan de kook.

De de deksel op pan en zet het vuur laag en kook het in ongeveer 20 minuten gaar. Roer voortdurend om en pas op dat de appels niet aanbranden. Wanneer alle appels tot moes gekookt zijn kan het vuur uitgezet worden. Prak het na met een pureerstamper en voeg suiker naar smaak toe. Giet de appelmoes in een kom en bestrooi het met kaneel. Dien warm op.

Ingrediënten voor twee personen
5 vleestomaten
1/2 komkommer
1 dl groentebouillon
60 g vermicelli
zout
klein bosje peterselie
100 g tomatenpuree
versgemalen peper
suiker
paprikapoeder
100 g créme fraiche

Bereidingswijze
Spoel de tomaten af en snijd ze kruislings in. Dompel ze dan voor enkele minuten in kokend water, schrik ze daarna af onder koud stromend water en trek de velletjes eraf en snijd de steelaanzet eraf. Schil de komkommer en snijd hem in plakken van 3cm dik, snijd daarna ze in blokjes.

Verhit de bouillon in een pan en kook de tomaten en de blokjes komkommer er voor 15 minuten in. Breng in een andere pan water met zout aan de kook, strooi de vermicellli erin en kook hem beetgaar. Spoel het bosje peterselie af en schud deze af en hak het fijn. Pureer de tomaten en de komkommer in een roerzeef, roer daarna de tomatenpuree er door.

Breng het mengsel op smaak met zout, peper, zuiker en paprikapoeder, roer daarna de peterselie, de créme fraiche en de vermicelli er door. Doe als garnerning wat créme fraiche en peterselie over de soep (in de kom/bord)