Ingrediënten (4 personen)

1 el olijfolie

3 sjalotjes

1 teentje knoflook

200 groene olijven zonder pit

1 tuinkruiden bouillonblokje

1 el basilicum paste

250 g mascarpone

100 ml sherry

Bereiding

Pel de sjaltojes en knoflook en snijd ze fijn en giet de olijven af (ontpit als het nodig is). Los het bouillonblokje op in 1 liter kokend water. Verhit in een soeppan de sjalotjes en de knoflook. Voeg de olijven en de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Neem de pan van het vuur en roer de basilicum paste en de mascarpone door de soep. Pureer de soep met een staafmixer en roer tot slot de sherry er doorheen.

rotolo-di-pasta Ingrediënten (4 personen)
1 kg tomaten
2 uien
100 ml witte wijn
500 g kastanjechampignons
300 g ricotta
100 g rucola
300 g verse lasagnevellen
50 g geraspte parmezaan
4 teentjes knoflook
2 el olijfolie
1 el boter

Bereiding
Breng 1,5 l water aan de kook. Snijd de tomaten in en blancheer deze kort. Spoel ze af onder koud water en verwijder de vel, snijd ze daarna grof.
Pel en snipper de ui en de knoflook. Fruit de helft hiervan in de olie en blus af met de witte wijn. Doe hierna de tomaten erbij en laat het geheel in 15 minuten inkoken. Breng het met zout en peper op smaak en zet het weg.

Hak de paddestoelen grof. Fruit de rest van de knoflook en de uit zacht in de boter, voeg de paddestoelen toe en bak ze tot al het vocht verdampt is. Hak alles samen met de rucola, ricotta en de parmezaanse kaas fijn in de keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper.

Leg twee pastavellen met de randen op elkaar en besmeer de pastavellen met de creme, rol deze daarna op en herhaal dit tot alles op is. Doe de tomatensaus in een ovenschaal en leg daar de pastarollen op. Schep ook nog wat saus over de pastarollen heen. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet dit voor ongeveer 15 minuten in de oven (hete lucht: 180°C, gas: stand 3).

bruschetta-met-serrano-appelmoes

Ingrediënten (2 personen)
1 friszure appel
1 dl appelsap
1 el suiker
1 el mosterd
versgemalen zwarte peper
zout
(afbak/verse) stokbrood
1 el citroensap
1 dl olijfolie
40 g veldsla
100 g serranoham

Voorbereiding
Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de schilde appels in kleine blokjes. Breng de appelstukjes met het appelsap en de suiker in een steelpan aan de kook. Draai dan het vuur laag en laat het ongeveer 10 minuten sudderen tot de appel zacht is. Roer dan de moster er doorheen (naar eigen smaak) en laat het nog ongeveer 5 minuten inkoken. Pureer daarna het mengsel en laat het afkoelen. Breng daarna de appelmoes op smaak met zout en peper

Bereiding
Verwarm de ovengrill voor. Snij acht dikke sneden van het afbakbrood. Klop daarna de dressing van citroensap, 1,5 el olie en zout en peper naar smaak. Schep dan de veldsla door de dressing. Roer de rest van de olie en een halve eetlepel grof gemalen peper door elkaar. Schuif de sneden brood onder de grill en rooster ze in ongeveer 2 minuten goudbruin. Halveer dan de sneetjes, leg ze op een serveerschaal en besprenkel ze met peperolie. Beleg ze daarna met de ham en schep de appelmoes erop, garneer het met toefjes veldsla.

paddenstoelentaart met spek

Ingrediënten (4 personen)
1 blik super croissantdeeg (6 plakjes)
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook
2 bakjes paddenstoelenmelange (à 200 g)
4 eieren
75 gram geitenkaas, geraspt
1 pakje gerookt ontbijtspek
1 bakje ricotta (250 g)
3 el olijfolie
½ bakje rozemarijn (15 g), fijn gesneden
Springvorm 24 cm

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed de springvorm met het deeg en druk de plakjes goed aan elkaar met wat water. Prik er met een vork wat gaatjes in en bak deze dan in ca. 10 minuten midden in de oven.

Verhit ondertussen de olie in een hapjespan en bak de ui ca. 2 minuten, doe dan de knoflook erbij en bak die ca. 2 minuten mee. Voeg nu de rozemarijn en de paddenstoelen toe en bak alles nog ongeveer 5 minuten en laat dit dan iets afkoelen. Neem de vorm uit de oven en druk het deeg plat met een lepel. Verdeel het paddenstoelmengsel er over heen.

Klop de eieren los met de ricotta, geitenkaas en naar smaak peper en zout. Schenk dit mengsel over de paddenstoelen en verdeel het ontbijtspek er over. Bak in ongeveer 35 minuten de taart in de oven goudbruin en gaar.

appelmoesAppelmoes kost natuurlijk niks in de supermarkt maar zelfgemaakte appelmoes smaakt natuurlijk zoveel beter dan fabrieksappelmoes. En je kan zelf kiezen of er appelstukjes er in moeten zitten.

Ingrediënten (4 personen)
1 kg appels (lichtzuur/fris)
1 dl water
100 g suiker
1 tl kaneel

Bereiding
schil de appels, snij ze in vieren, verwijder het klokhuis enijd de partjes nog een keer door. Doe alles in een pan met 1 dl water en breng het aan de kook.

De de deksel op pan en zet het vuur laag en kook het in ongeveer 20 minuten gaar. Roer voortdurend om en pas op dat de appels niet aanbranden. Wanneer alle appels tot moes gekookt zijn kan het vuur uitgezet worden. Prak het na met een pureerstamper en voeg suiker naar smaak toe. Giet de appelmoes in een kom en bestrooi het met kaneel. Dien warm op.

Ingrediënten (2 personen)
1 groene paprika
1 rode paprika
2 tomaten
1/2 courgette
5 champignons
kleine ui
200g kabeljauwfilet
peper en zout
boouillonblokje
1 el olie
25g geraspte kaas

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snij de kabeljauwfilet in kleine stukjes en bestrooi ze met peper. Schil en snipper de ui. Borstel de champignons af en snij ze in plakjes. Verhit in een pan de olie en fruit de ui. Bak daarna de champignons en de visblokjes mee. Giet er wat water bij en kruimel het bouillonblokje erin. Laat dit geheel met de deksel op de pan ongeveer 10 minuten garen.

Was de overige groentes en snijd ze in stukjes. Giet in een ovenschaal eerst het vismengsel en leg daarna de groentes er over heen. Bestrooi het met de kaas en schuif de schaal in de oven. Laat dit voor ongeveer 30 minuten garen.

Ingrediënten (2 personen)

  • 225 gram aardappelschijfjes
  • 1/2 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 eetlepel verse, fijngesneden dille
  • 2 stukken zalmfilet
  • 2 preien, in ringen gesneden.
  • 1 kleine rode ui, in fijne ringen gesneden
  • 50 ml visbouillon (tablet)

Bereiding

Verwarm de oven (hete lucht) voor op 200°C. Prik een paar gaatjes in de verpakking van de aardappelschijfjes en verwarm deze 5 minuten op 700 watt in de magnetron. Verdeel daarna de aardappelschijfjes over het midden van vier ruime stukken bakpapier of aluminiumfolie (minimaal 30x30 cm, aluminiumfolie eerst invetten met een eetlepel olie) en strooi er wat zout en peper over. Meng de olie met de mosterd en de dille en voeg zout en peper naar smaak toe. Wrijf de stukken zalm rondom in met het mosterdmengsel en leg ze op de aardappelschijfjes. Verdeel de prei en de rode ui erover en schenk de bouillon eroverheen.

Vouw de pakketjes rond de vis omhoog dicht, bind ze met paktouw vast. Zorg dat de pakjes goed vastzitten zodat er geen stoom kan ontsnappen.
Leg de pakketjes op de bakplaat en schijf deze inde oven. Laat de zalmpakketjes in 20 minuten gaar worden.

Ingrediënten (2 personen)
2 tilapiafilets
1 avocado
1 tomaat
1/4 deel kleine witte kool
1/2 rode ui
1 tl chilipoeder
1 tl komijnpoeder
2 tortilla's
peper en zout

Mojitodressing
3 el limoensap
2 el olijfolie
2 tl suiker
handvol verse munt
peper en zout

Bereiding
Maak een mengsel van de chili-, knoflook-, komijnpoeder, zout en de olijfolie. Marineer de tilapiafilet hier mee en laat deze minstens 30 minuten intrekken. Snij of kneus de munt en zet deze apart. Knijp de limoenen uit boven een bakje en voeg de ingrediënten voor de dressing er aan toe. Voeg naar smaak peper en zout toe en ze het bakje in de koelkast.

Snijd de witte kool in dunne reepjes en snipper de rode ui. Doe deze bij elkaar en giet 3/4 van de dressing er bij. Snij de tomaat en avocado in kleine blokjes. Doe wat olie in een pan en bak de vis totdat hij gaar is en net niet uitelkaar valt. Leg deze op een bord en trek hem met een vork in grove stukken uitelkaar. Vouw de tortilla in kleine, hoge bakjes en schep daar de wittekoolsalade in, leg daarop de vis en de tomaten- en avocadoblokjes. Verdeel het laatste deel van de mojitodressing hierover.

stoofpotje rabarber aarbeien en crumbleIngrediënten (6 personen)
1 eetlepel water
6 ronde stoofpotjes van 10cm
30 gram boter
80 gram suiker
450 gram aarbeien
500 gram rabarber
paar blaadjes munt

Voor de crumble
60 gram amandelpoeder
80 gram bruine suiker
80 gram boter
100 gram bloem
gerapste schil van 1 citroen
80 gram boter

Bereiding
Verwarm de over voor op 200°C. Bereid de crumble door met je vingers de bloem, de bruine suiker, het amandelpoeder, de zachte boter en citroenrasp te mengen. Laat dit kruimelige kreeg 30 minuten opstijven in de koelkast.

Schil de rabarber en scijd hem in stukjes van 2 centimeter. Doe die in een grote steelpan en voeg het water en de suiker toe. Laat het met de deksel op de pan 10 tot 12 minuten zachtjes stoven. De rabarber moet gaar zijn en een moes worden. Laat dit dan afkoelen.br />

Snijd de aardbeien in vieren en meng deze en de fijngesneden munt met de rabarbermoes. Verdeel het mengsel over de met boter ingevette stoofpotjes totdat ze voor ongeveer de helft gevuld zijn.

Zet de stoofpotjes zonder deksel 15 tot 18 minuten in de oven. Serveer lauw of koud.

Gnocchigerecht

Ingrediënten (2 personen)
2 lenteuitjes
2 el olie
250 gr gnocchi
250 kipfilet
75 ml slagroom
200 gr roomkaas
1 tl kruiden
3 el droge witte wijn
zout en peper

Bereiding
Maak de lenteuitjes schoon en snijd ze in stukken. Verhit dan de olie in een grote pan. Bak hierin al roerend de ongekookte gnocchi voor ongeveer 4-5 minuten. Snij intussen de kalkoefilet in stukjes.

Haal de gnocchi hierna uit de pan en voeg nog wat olie toe en bak dan de kalkoenfilet in 4-5 minuten gaar. Voeg dan de stukjes lenteui toe en bak ze kort mee. Breng dit op smaak met peper en zout. Blus het dan af met de wijn en voeg daarna 120 ml water en de slagroom toe. Breng dit aan de kook en roer dan de roomkaas en de kruiden toe. Wanneer de roomkaas gesmolten is kan je de gnocchi toevoegen en opwarmen. Breng op smaak met peper en zout.