Er staan meerdere punten op mijn nog-te-kopen-lijst voor de Lakeland Trails 100k Ultra. Eentje van die lijst is dat ik graag wil laten zien wat voor moois ik allemaal zie op mijn trails. En de afgelopen jaren heb ik dan wel eens mijn telefoon er bij gepakt maar filmen met je telefoon tijdens het hardlopen levert vaak nogal schokkend beeld op. Tja, en dan zoek je even online naar welke apparaten hiervoor geschikt zijn maar je komt toch snel bij een GoPro Hero uit. En natuurlijk zijn er van de GoPro op dit moment nog de laatste modellen nog te koop.

Welk modellen zijn er te koop en welke zijn interessant?

En dan begint het verder inlezen, maar het was voor mij snel duidelijk dat de oudste modellen minder interessant zijn. Eén minpunt is bijvoorbeeld dat de accu van de GoPro Hero 8 en en de versies ervoor kleiner zijn dan vanaf de Hero 9, namelijk 1120 mAh ten opzichte van 1720 mAh die vanaf de Hero 9 gebruikt wordt. Dit is ongeveer de helft meer energie waardoor je dus langer met één accu kan blijven opnemen. Meer is dan toch beter want je wilt ook niet meerdere reserve accu's tijdens het hardlopen meenemen.

Meer verschillen in specificaties

Ook is er vanaf de Hero 9 de cameraresolutie hoger, namelijk 20 megapixel in plaats van de 12 megapixel die nog in de Hero 8 zat. Niet dat ik op dit moment graag op 5k-resolutie wil gaan filmen maar het kan wel. Wat ik zelf handig en eigenlijk ook wel belangrijk vind is dat de beeldstabilisatie verbeterd is vergeleken met de Hero 8. Aangezien mijn eerste hoofdgebruik van deze actioncamera tijdens het hardlopen zal zijn is een rustig beeld dan wel wenselijk in plaats van dat je beeld heen en weer vliegt zoals je met een filmpje geschoten vanaf de telefoon zal hebben. Het nieuwste model heeft dan de allernieuwste beeldstabilisatie.

Blijven er twee modellen over

Als je de verschillen in alle hardware- en softwareupdates vanaf de Hero 9 bekijkt blijven er maar twee modellen interessant, de Hero 9 en Hero 10. En hoe ik dan denk is dat de laatste versie dan altijd beter is, want nieuwer! Dus beter! En misschien is dat ook wel zo maar ik heb toch even op Twitter hulp hierbij gevraagd van mensen die ervaring met deze modellen hebben. Voor mij verrassend was de feedback die ik kreeg unaniem, de Hero 10 heb ik helemaal niet nodig want de Hero 9 is al ruim voldoende met waar ik deze voor wil gebruiken. Bijkomend voordeel van de Hero 9 is dat de nieuwste versie 100 euro duurder is, kan ik daar weer accesoires voor kopen!

Mijn nieuwste aanwinst, de GoPro Hero 9

Toevallig had de Mediamarkt de BTW-vrije dagen en daardoor was de prijs nog ongeveer 17% lager dan normaal,al heb ik dat uiteraard wel gecontroleerd. En zo kwam ik thuis met de Hero 9 en de GoPro Shorty, een handige (tripod) stick waarmee je de actioncamera makkelijk vast hebt tijdens het hardlopen. Dat ik totaal niet aan een geheugenkaartje had gedacht maakte ik die avond goed door die meteen te bestellen, een Samsung EVO Plus 256GB die met een schrijfsnelheid van 130 MB/s snel genoeg moet zijn. En inmiddels heb ik de camera al twee keer tijdens het hardlopen getest en een bewerking op Youtube gezet:

Meer over het verwerken van de opnames in een volgende blog ????

 

 

No thoughts on “Filmen tijdens het trailrunnen”