Dit zijn een aantal planten die blijkbaar vlindervriendelijk zijn.

Vlinderstruik

VlinderstruikVlinderstruiken groeien overal, zolang ze genoeg zon krijgen. Zelfs op arme, droge grond groeien ze goed. Ze bloeien van juli tot in september. Snoeien is voor de vlinderstruik zeer belangrijk anders groeit hij uit de perken. Het beste kunt u de vlinderstruik ieder jaar in het vroege voorjaar (na de nachtvorsten) tot 30 cm boven de grond snoeien. De struik zal in datzelfde jaar weer een hoogte van 150 tot 200 cm bereiken en uitbundig gaan bloeien.

Tegenwoordig zijn er ook laagblijvende vlinderstruiken te koop, zoals de Buddleja davidii ‘Free Petite Dark Pink'. Deze groeit compact tot zo’n 65 cm en bloeit met diep paarse bloemen. De Buddleja ‘Blue Chip’, ‘Lilac Chip’ en ‘White Chip’ worden slechts 80 cm hoog en kunnen ook prima in pot. Van normale hoogte, circa 250 cm, is de Buddleja weyeriana ‘Sungold’. Deze vlinderstruik is uniek vanwege de gele bloempluimen. Een uitzondering op de snoeiregels en ook qua uiterlijk bijzonder is de Buddleja alternifolia, een vlinderstruik met hangende takken. De lila bloemen bloeien op tweejarig hout, dat betekent dat u deze beter niet kan snoeien, behalve om oude takken uit de struik te snoeien.

Damastbloem

damastbloemDe bloeitijd van Hesperis matronalis valt tussen de maanden mei en september. Opvallend kenmerk zijn de geurende bloemen. De damastbloem heeft een opgaande groeivorm en kan een hoogte bereiken van 70 tot 90 cm.

Hesperis matronalis staat graag op een vochtige halfbeschaduwde plaats. De plantenfoto's laten waarschijnlijk Hesperis 'Violet' zien want de soort is doorgaans roze.

Kleur : Lila
Bloeiperiode : Mei - Juni
Hoogte volgroeid : ± 80 cm
Lichtbehoefte : Zon, Halfschaduw
Vochtbehoefte : Normaal

Lavendel

LavendelBijen zijn dol op lavendel; met heerlijke lavendelhoning als resultaat. Lavendel houdt van luchtige grond, enigszins kalkhoudend. Een plek in de zon wordt aangeraden. De plant kan redelijk tegen droogte en combineert goed met andere tuinkruiden die hun oorsprong langs de Middellandse Zee hebben.

Het is belangrijk om lavendel goed te snoeien, anders gaat hij verhouten aan de onderkant van de plant. Lavendel kan ook als haagje gesnoeid worden. Mooi langs een kruidentuintje of als borderrand. Wij adviseren de plant ieder jaar in het voorjaar met een derde terug te snoeien, na de bloei volgt de tweede snoeibeurt. U snoeit dan alle uitgebloeide bloemen weg tot net boven het kale hout. Let op dat u niet al het groen wegsnoeit tot op de oude, kale takken, lavendel loopt hierop slecht uit. Lees meer over het snoeien van lavendel in ons blog. Kijk bij onze borderpakketten voor een van de borderontwerpen met lavendel.

 

Vlambloem

Phlox

Vlambloemen hebben mooi gekleurde bloemen en zijn een aanwinst voor iedere tuin. Vlambloem staat het liefst in de zon tot halfschaduw op een voedselrijke grond die niet uitdroogt tijdens de bloei. Wat bijmesten in het voorjaar stellen ze op prijs. Vrijwel alle Vlambloemen geuren, maar de soorten Voorjaarsvlambloem (Phlox) het fijnst.
De hoge soorten Vlambloem zijn prima in de border te gebruiken. Ze sterven in de winter bovengronds af.

Goede partners zijn Daglelie (Hemerocallis), Zonnekruid (Helenium), Bergamotplant (Monarda), Lampenpoetsersgras (Pennisetum) en Virginische ereprijs (Veronicastrum). Sommige hoge soorten Vlambloem kunnen last van meeldauw krijgen. Zorg voor een goede ventilatie rondom de planten. 

De lage soorten Vlambloem zijn meestal wintergroen en perfect voor de rotstuin of als bodembedekker. Ook zijn de lage soorten Vlambloem goed in bloembakken te gebruiken, waar ze mooi over de rand hangen. U vindt deze lage soorten onder de naam Kruipphlox (Phlox).

Van onze vakanties wil ik nog wel eens onderweg een kort verslag online plaatsen, maar de hele wereld hoeft niet te weten wanneer wij op vakantie zijn of onze verhalen hierover te lezen. Wanneer je geen vakantieverslagen ziet maar dit artikel dan ben je niet ingelogd, je kan via de volgende link op de website inloggen:

 KLIK HIER OM IN TE LOGGEN

 

slachtemarathon

Sinds een week of drie zit ik nu in mijn marathonschema. Ja, ik ben weer van plan om een marathon te lopen nadat na mijn eerste had gezegd; DIT NOOIT WEER en na mijn tweede; Mijn doelen zijn gehaald, ik mag met marathonpensioen. 

Dus waarom nu toch voor een derde marathon gaan? Tja, niet echt een antwoord maar het leek me wel wat. Ik ben van plan om de Slachte te gaan lopen, in Fryslân. Lekker 42km vanaf de kust richting Raerd gaan. Als export-Frysk stel ik me voor dat het een wedstrijd door de weilanden is, wat ik vroeger ook ongeveer deed. Toen van Boalsert naar Burchwert en weer terug.

Zondagochtend, je weet dat het gaat regenen maar precies wanneer... Je werpt een blik naar buiten, ziet dat het al bewolkt en nat is en dat er een stevige wind waait. Je besluit dan toch maar alvast te gaan ontbijten, met nog weinig zin in de training. Dan is het zover, tijd om je hardloopspullen aan te gaan doen, wat drinken regelen en naar buiten toe, de wind in.

Na een paar kilometer gaat het al beter voelen, je lichaam wordt warm en je gaat wat makkelijker lopen. Terwijl je aan het lopen bent zet je de route van de dag uit, je hebt natuurlijk weinig zin om ver van huis te zijn voor het geval het gaat regenen. Toch kom je dan met het plan om bij Schuytgraaf even buitenom te gaan lopen maar als je bij station Arnhem zuid komt voel je de wind die daar staat en duik je toch maar de wijk in, veilig. 

De donkere wolken met meer kans op regen worden dan zichtbaar en je gaat weer meer richting je eigen wijkje toe maar dan is het zover, regen. Het komt even snel en veel omlaag maar gelukkig staat er een bushokje op een honder meter afstand dus is het tijd voor een tussensprintje. Wanneer het met een paar minuten weer wat minder hard regent ga je weer op pad, met de bedoeling echt richting huis te gaan. Met korte broek en korte mouwen loopt het met die wind en regen natuurlijk niet zo heel lekker. De buff die eerst als zweetband diende wordt over je haar heen getrokken en je versnelt op het fietspad.

Iets verderop zie je een gezin wandelen, hoofden begraven in hun capuchons en je groet ze hartelijk, waarom zou je niet aardig zijn? Via de kortste omweg kom je dan uiteindelijk vlakbij je huis uit en je wandeld nog even uit. Ja, die laatste twee kilometer gingen wat sneller, je voelt je lekker zo in de regen naar huis lopend. Het waren geen 20 kilometers maar het was goed zo.

Ik kan genieten van fotograferen waar ik graag alles behalve mensen fotografeer, mensen blijven lastig. Sommige van mijn foto's plaats ik online, ik gebruik hiervoor Flickr, hieronder zijn wat albums te zien die ik daar heb staan. Maar je kan natuurlijk ook gewoon mijn Flickr-pagina bezoeken.

 

Overzicht van de dieren in de Burgers Zoo, Arnhem

 

Hans van der Meer

Hans van der Meer
Profielfoto op Volunteers.joomla.org

De website hierbenikthuis.nl is ergens in 2005-2006 opgezet met de bedoeling een kleine blog te hebben over onze eerste koopwoning. Deze was nog in aanbouw en zo konden we de voortgang mooi met foto en tekst delen. Ik was er al zeker van dat ik een CMS wilde gebruiken, maar was ik nog niet over uit. Ik weet nog dat ik Etomite en E107 heb geprobeerd tot ik bij Joomla 1.0 uitkwam waar ik ben blijven hangen. In de loop van de jaren is de website door mij gebruikt om recepten die ik geprobeeerd heb en lekker vind te delen met de wereld met ook nog een kleine blog er bij.

In 2015 is de website van Joomla 2.5 naar 3.3 geupdate en daarmee is ook het doel van de website weer veranderd. Nu wil ik meer Joomla nieuws met de wereld delen. De recepten zijn overigens nog steeds hier online terug te vinden.

Hieronder staat een overzicht van verschillende plekken waar ik online te vinden ben:

Twitter
http://twitter.com/hansarnhem
Facebook
http://facebook.com/hans.vandermeer.7
Google +
http://plus.google.com/+HansvanderMeer0
LinkedIn
http://www.linkedin.com/in/hvandermeer
Github
http://github.com/hvdmeer
e-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heb je zelf plannen voor een website? Ik wil je graag helpen, afhankelijk van het aard van je website kan dit op verschillende manieren. Neem dan contact met me op om hier meer over te weten te komen.

Ik doe samen met mijn vrouw ook aan geocaching.

Pagina 1 van 2

© 2017 Hans van der Meer.