DatumWedstrijdAfstandD+EindtijdLinkjes
2017-11-05 Berenloop - marathon 42,2 km 110 04:02:30  
2017-10-21 Viking outdoor trailrun 30 km 536 03:26:12
2017-10-08 Hoge Veluwe trail 28 km 206 02:48:47  
2017-09-16 Montferlandtrail 14 km 228 01:20:07
2017-03-26 Vuurtorentrail 18 km 90 01:58:52  

Dit zijn een aantal planten die blijkbaar vlindervriendelijk zijn.

Vlinderstruik

VlinderstruikVlinderstruiken groeien overal, zolang ze genoeg zon krijgen. Zelfs op arme, droge grond groeien ze goed. Ze bloeien van juli tot in september. Snoeien is voor de vlinderstruik zeer belangrijk anders groeit hij uit de perken. Het beste kunt u de vlinderstruik ieder jaar in het vroege voorjaar (na de nachtvorsten) tot 30 cm boven de grond snoeien. De struik zal in datzelfde jaar weer een hoogte van 150 tot 200 cm bereiken en uitbundig gaan bloeien.

Tegenwoordig zijn er ook laagblijvende vlinderstruiken te koop, zoals de Buddleja davidii ‘Free Petite Dark Pink'. Deze groeit compact tot zo’n 65 cm en bloeit met diep paarse bloemen. De Buddleja ‘Blue Chip’, ‘Lilac Chip’ en ‘White Chip’ worden slechts 80 cm hoog en kunnen ook prima in pot. Van normale hoogte, circa 250 cm, is de Buddleja weyeriana ‘Sungold’. Deze vlinderstruik is uniek vanwege de gele bloempluimen. Een uitzondering op de snoeiregels en ook qua uiterlijk bijzonder is de Buddleja alternifolia, een vlinderstruik met hangende takken. De lila bloemen bloeien op tweejarig hout, dat betekent dat u deze beter niet kan snoeien, behalve om oude takken uit de struik te snoeien.

Damastbloem

damastbloemDe bloeitijd van Hesperis matronalis valt tussen de maanden mei en september. Opvallend kenmerk zijn de geurende bloemen. De damastbloem heeft een opgaande groeivorm en kan een hoogte bereiken van 70 tot 90 cm.

Hesperis matronalis staat graag op een vochtige halfbeschaduwde plaats. De plantenfoto's laten waarschijnlijk Hesperis 'Violet' zien want de soort is doorgaans roze.

Kleur : Lila
Bloeiperiode : Mei - Juni
Hoogte volgroeid : ± 80 cm
Lichtbehoefte : Zon, Halfschaduw
Vochtbehoefte : Normaal

Lavendel

LavendelBijen zijn dol op lavendel; met heerlijke lavendelhoning als resultaat. Lavendel houdt van luchtige grond, enigszins kalkhoudend. Een plek in de zon wordt aangeraden. De plant kan redelijk tegen droogte en combineert goed met andere tuinkruiden die hun oorsprong langs de Middellandse Zee hebben.

Het is belangrijk om lavendel goed te snoeien, anders gaat hij verhouten aan de onderkant van de plant. Lavendel kan ook als haagje gesnoeid worden. Mooi langs een kruidentuintje of als borderrand. Wij adviseren de plant ieder jaar in het voorjaar met een derde terug te snoeien, na de bloei volgt de tweede snoeibeurt. U snoeit dan alle uitgebloeide bloemen weg tot net boven het kale hout. Let op dat u niet al het groen wegsnoeit tot op de oude, kale takken, lavendel loopt hierop slecht uit. Lees meer over het snoeien van lavendel in ons blog. Kijk bij onze borderpakketten voor een van de borderontwerpen met lavendel.

 

Vlambloem

Phlox

Vlambloemen hebben mooi gekleurde bloemen en zijn een aanwinst voor iedere tuin. Vlambloem staat het liefst in de zon tot halfschaduw op een voedselrijke grond die niet uitdroogt tijdens de bloei. Wat bijmesten in het voorjaar stellen ze op prijs. Vrijwel alle Vlambloemen geuren, maar de soorten Voorjaarsvlambloem (Phlox) het fijnst.
De hoge soorten Vlambloem zijn prima in de border te gebruiken. Ze sterven in de winter bovengronds af.

Goede partners zijn Daglelie (Hemerocallis), Zonnekruid (Helenium), Bergamotplant (Monarda), Lampenpoetsersgras (Pennisetum) en Virginische ereprijs (Veronicastrum). Sommige hoge soorten Vlambloem kunnen last van meeldauw krijgen. Zorg voor een goede ventilatie rondom de planten. 

De lage soorten Vlambloem zijn meestal wintergroen en perfect voor de rotstuin of als bodembedekker. Ook zijn de lage soorten Vlambloem goed in bloembakken te gebruiken, waar ze mooi over de rand hangen. U vindt deze lage soorten onder de naam Kruipphlox (Phlox).

Van onze vakanties wil ik nog wel eens onderweg een kort verslag online plaatsen, maar de hele wereld hoeft niet te weten wanneer wij op vakantie zijn of onze verhalen hierover te lezen. Wanneer je geen vakantieverslagen ziet maar dit artikel dan ben je niet ingelogd, je kan via de volgende link op de website inloggen:

 KLIK HIER OM IN TE LOGGEN

 

Pagina 1 van 6

© 2017 Hans van der Meer.