De Gulpener Brouwlokaal WIntertrail stond al even met potlood in de agenda genoteerd en na een ontmoeting met Dave bij de Schneebergtrail werd ik weer even aan herinnerd. Dus weer thuis aangekomen toch maar inschrijven en klaar maken om in twee weken tijd twee keer in Zuid-Limburg aan een trailrace deel te nemen. En met liefde, want daar liggen toch de mooiste hoogteverschillen in Nederland om te kunnen trailen.

Afstand en omstandigheden

Er was maar één afstand te lopen, de 25 kilometer en de start was op zaterdagmiddag 17 december om 15.00 uur. Onafhankelijk wanneer je dit leest, je snapt wel dat je dan in het donker gaat finishen als je niet een hele, hele snelle loper bent. Het was dan ook verplicht om hoofdlampjes bij je te hebben. Toen we het Gulpener proeflokaal, de start- en finishlocatie, binnen liepen kwam Patrick (de organisator) ons al tegemoet. Een paar weken geleden zagen we elkaar nog in Noord-Italië en nu namen we deel aan een wedstrijd van hem zelf. Natuurlijk was het even kort gezellig bijkletsen, maar er druppelen natuurlijk meer deelnemers binnen. Dus wij legden onze spullen weg en maakte ons op voor de start.

De wedstrijd begint!

En daar gingen we dan! De zon scheen bij/na de start nog goed en al snel was ik goed opgewarmd en ritste even mijn jasje los. Met ongeveer -4° C had ik een thermoshirtje, een shirtje met korte mouwen en een jasje aan omdat je natuurlijk ook gaat finishen in het donker. Met die kleding ging de hele week al goed qua trainen bij deze temperatuur maar nu in de volle zon was het toch ietsje warmer.

En natuurlijk meteen toen we het dorp net uit waren begonnen de mooie uitzichten. Het was echt weer flink genieten. Weilanden gingen over in bos en weer naar weilanden. Brede paden werden smal, gingen over in single tracks door het bos en werden weer paden. En aangezien het al een weekje aan het vriezen was, was de grond ook overal hard. Geen modder deze keer, toch stiekem een beetje jammer want door modder racen is natuurlijk wel heerlijk. Misschien een keer een lente-, zomer en/of herfsteditie met een start om 22.00 of zo Patrick? ????

Wat is wijsheid?

De hele route liep ik met Dafne, ik had nog even getwijfeld om op eigen tempo te lopen maar samen was natuurlijk ook wel fijn. Onderweg had ik een aantal keer een herkenmomentje, dan kwamen we langs/over een stukje van de Dodemantrail want op dit stukje Limburg had ik verder nog niet hardgelopen.

Ineens schrok Dafne en schreeuwde iets als “Jij weer!”, bleek dat onze grote snelle vriend Dave die we sinds 5 weken kennen van achteren kwam oplopen en een gek hoestend geluid maakte, ik heb het zelf even gemist. En zo liepen we met ons drieën verder. Bij de eerste verzorgingspost op 13km pakte ik een aardige hand dropwinegums, deelde een bekertje cola met Dafne en gingen we door. De sluitloper Martijn kwam ons ook vergezellen, hij was ontslagen van zijn diensten en mocht op eigen tempo verder. Ook een snelle jongen, met grootse plannen voor volgend jaar. En zo groeide onze groep van 2, naar 3, naar 4 en uiteindelijk naar 5 trailers.

Lekker ontspannen

Het liep ook lekker zo, beetje kletsen en genieten van de laatste resten zon die al bijna helemaal onder was gegaan. De hoofdlamp had ik al eerder alvast opgezet, dan was dat maar alvast gedaan. En op een donkere afdaling kon die ook aan, ervoor en erna was het nog wel licht genoeg maar op dat stukje was het wel handig om de grotere stenen te kunnen zien liggen. Na deze afdaling kwam we ook snel weer bij de verzorgingspost uit, de route ging op de heen- en terugweg langs deze VP. Patrick stond al op de uitkijk en rende mee terug naar de VP waar hij nog wat bevroren cola op de tafel zag liggen. Ja, het was wel wat frisjes.

Na een korte stop gingen we door. Toen kregen we vooral langere stukken rechtdoor in het donkere Limburg, met wel nog een slingerpad in het bos. Het liep lekker door zo en zo kwamen we weer bij Gulpen uit waar we onze broodje hamburger en twee proefglaasjes bier stonden te wachten. Nou ja, die biertjes kon je zelf kiezen dus ik heb wel even wat leuke gekozen.

Ten slotte

Al met al een prachtige trail, de route was erg mooi in het licht en ook in het donker. De organisator Patrick wil deze trail altijd kleinschalig houden, wat ik persoonlijk wel lekker vind. De kleine trails zijn toch altijd de mooiste, toch?

No thoughts on “Gulpener Brouwlokaal Wintertrail (nighttrail)”