Update: 10-11-2015 (router verbeteringen)

Veel gebruikers kijken altijd uit naar een nieuwe versie van hun favoriete software omdat het hen nieuwe mogelijkheden geeft om mee te kunnen spelen. Veel websitebeheerders zijn minder dol op nieuwe versies omdat zij denken wat nu weer de website onbruikbaar kan maken. Ook de community kan helpen met het goed functioneren van elke nieuwe release, en niet alleen de ontwikkelaars die de release gereedmaken. Dit zal er voor zorgen dat de nieuwe versie makkelijker en beter te gebruiken is.

Release Leader

De PLT heeft bekend gemaakt dat Roland Dalmulder de release leader is voor Joomla 3.5.

De release leader helpt dat men enthousiast is om bij te dragen aan de een nieuwe release, dat de juiste aandacht wordt besteed aan specifieke patches die getest moeten worden en er voor te zorgen dat de features die op de roadmap voor die specifieke release staan door vrijwilligers aan gewerkt wordt.

Features

De grote vraag is, wat is er dan nieuw in Joomla 3.5? De volgende nieuwe features staan gepland:

Update emails plugin door Nicholas Dionysopoulos 

https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/6886

Joomla geeft elke paar weken een veiligheids-, bugfix-update uit. Er zijn gebruikers (vele?) die hier helemaal niet van op de hoogte zijn, ondanks dat men in het administratorgedeelte zijn ingelogd en het meldingsbericht hiervan bovenaan de pagina zien. Deze PR voegt een plugin toe die periodiek controleerd of er een update van Joomla beschikbaar is en als deze er is de Super Users een mail stuurt om hen er aan te herinneren.

Router verbeteringen door Hannes Papenberg

https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/5444

Deze PR voegt een nieuwe base class toe voor de component routers, die gebruikt kan worden om regels te creeeren die dynamisch uit te breiden zijn.

De nieuwe router verbeteringen zullen niet in de 3.5 versie worden opgenomen. Deze wordt uitgesteld tot Joomla! 3.6 omdat het werk nog niet af is en ook nog niet doorgrondig getest is. Wil je helpen met het testen van de nieuwe router verbeteringen dan kan je contact opnemen met Roland Dalmulder: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plugin om geanonimiseerde basisdata te verzamelen als opt-out door Don Gilbert

https://github.com/joomla-extensions/jstats-server

https://github.com/joomla-extensions/jstats-plugin

Om beter te kunnen begrijpen hoe de standaard Joomla installatie op de verschillende serveromgevingen werken is deze plugin ontwikkeld die statistieken anoniem naar een centrale server stuurt. De data is op geen enkel moment te herleiden.

Een van de doelen die gesteld zijn in de laatste afgelopen jaren is om de gebruikers beter te leren kennen. Daar valt ook onder dat we de omgevingen en platvormen waar Joomla op installeren beter willen kennen. Dit kan ons in staat brengen om keuzes te maken over support, minimumeisen voor versies, het tempo waar we mensen kunnen aanmoedigen om te upgraden etcetera.

Om deze gegevens te kunnen verzamelen zal er een nieuwe plugin in Joomla 3.5 komen die automatisch deze basisdata verzameld. Deze plugin zal standaard geactiveerd zijn maar kan op elk gegeven ogenblik, na installatie/upgrade, worden uitgezet.Een post-install bericht zal getoond worden om de website eigenaars van deze plugin op de hoogte te stellen en zal ook instructies bevatten om deze weer uit te kunnen schakelen.

De privacy van alle Joomla gebruikers is belangrijk voor ons en we willen eventuele onduidelijkheden wegnemen over het verzamelen van tot te identificeren persoonsgegevens. De broncode van de plugin en de servercode is openbaar op de Github repositories. Het plugin configuratiescherm zal ook precies weergeven welke informatie via de plugin gedeeld wordt.

Toegang tot de ruwe data die verzameld wordt zal alleen gegeven worden aan [nog onbekend]. Alleen statistieken zullen worden gepubliceerd op developer.joomla.org. Categorieën met weinig vermeldingen zullen worden toegevoegd in de categorie “Other”. Het unieke ID die gebruikt wordt om dubbele vermeldingen te voorkomen zal zo gegenereerd worden dat het niet herleid kan worden tot een enkele site.

De plugin zal anonieme data verzamelen over PHP, de databasetype en versie en Joomlaversie waar de gebruiker gebruik van maakt zodat het project zo een beter beeld krijgt voor ondersteuning in toekomstige versies.

Count items door Peter Martin

https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/6916

https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/6934

https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/6938

https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/6936

Deze PR voegt het aantal gepubliceerde, gedepubliceerde en naar de prullenbak verplaatste artikelen toe in de categoriemanager bij de artikelen, banners, contacten en newsfeeds.

Site en admin links naar Module gebruikerstatus door Rick Spaan

https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/7174

Voegt een knop toe aan de mod_stats module om de links weer te geven (of te verbergen) naar de voorzijde of beheersomgeving van de website.

Toevoegen van een user CSS bestand in Protostar door Roland Dalmulder

https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/4211

Voegt een check toe om te beoordelen of het bestand user.css bestaat en laadt dit bestand om gebruikeraanpassingen toe te laten staan.

Download systeem-, hostingomgeving-informatie door Radek Suski en Roberto Segura

https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/7129

Toevoegen van de mogelijkheid om systeem-, hostingomgeving-informatie te downloaden voor support.

TinyMCE drag and drop afbeeldingen door Dimitris Grammatiko

https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/7435

Mogelijkheid toevoegen om drag and drop afbeeldingen mogelijk te maken in de tinyMCE editor.

De bovenstaande lijst is niet in steen geschreven. Het kan zijn dat er meer features bij komen of dat er nog een paar afvallen. Voor een volledige lijst van de wijzigingen op dit momen kan je de volgende pagina bekijken:
https://github.com/joomla/joomla-cms/compare/a3a8cefcfdc5d838397c31518fce749ca4d2ce8b...3.5-dev

Backwards Compatibility breuk

We hebben een backwards compatibility belofte gemaakt om zeker te zijn dat code blijft werken. Er kunnen omstandigheden zijn waardoor we aan deze belofte niet meer voldoen. Bij Joomla 3.5 is dit het geval. Door de wijzigingen in PHP 7 hebben we String class moeten hernoemen naar StringHelper omdat Joomla anders niet kan werken op PHP 7. Dit is een kleine wijziging en we verwachten niet dat er problemen door worden veroorzaakt. Voor de geïnteresseerden, je kan er meer over lezen in de Update to String package 1.3.

Timeline

Zoals met gewoonlijk hebben we een timeline wanneer dit allemaal uitgevoerd wordt. Dit is het voorstel:

  • 4 november beta 1
  • 11 november beta 2
  • 18 november - Release Candidate
  • 1 december – 3.5 Stable
Dit is een vertaling. Origineel: developer.joomla.org

No thoughts on “Joomla 3.5 - wat kunnen we verwachten”