Verslag van Dafne

Uit De Telegraaf: Tweede etappe nekt 1.784 wandelaars. De 38.388 overgebleven deelnemers gaan donderdag om vier uur 's ochtend weer op pad.

Nu is de vraag natuurlijk, behoor ik tot de eerste of tweede categorie... Voor diegene met wie ik sms-contact heb gehad is het geen vraag meer maar een weet. Ik ga morgen namelijk gewoon weer van start voor de derde dag. Vandaag stond toch wel een beetje in het teken van de Mexicaanse griep, vanwege een Britse soldaat met griepverschijnselen waarvan vandaag onderzocht werd of het om de Mexicaanse griep ging. Om 8.30 uur, tijdens een plaspauze, ging de roddel dat de Vierdaagse mogelijk afgelast zou worden en dat om 9.00 uur meer bekend gemaakt zou worden. Hoewel ik hier geen snars van geloofde heb ik toch Hans maar even gebeld met de vraag het nieuws in de gaten te houden. Uiteindelijk was het loos alarm. De Britse soldaat heeft geen Mexicaanse griep en dus gaat het hele feest gewoon verder.

Vanmorgen startte ik laat, dat wil zeggen dat ik vanaf 6.15 uur aan de start mocht verschijnen. De groep deelnemers aan de 40 kilometer is zo groot dat dagelijks gestart wordt in twee groepen, eentje vanaf 5.15 uur en eentje dus vanaf 6.15 uur. Mijn schema is vroeg-laat-vroeg-laat. Eigenlijk had ik het liever andersom gehad omdat je op de laatste dag laat start, terwijl je het liefst toch zo snel mogelijk in Nijmegen wil zijn. Vandaag merkte ik ook het nadeel van laat starten. De tweede helft was het erg moeilijk een eigen tempo te lopen omdat het erg druk was. Maar oke, het is zoals het is. Voordeel was wel dat ik vandaag 'uit kon slapen' tot 5.00 uur ????. De start ging voorspoedig. Het grappige was dat ik naast een man stond die ik voor De Koerier Mill had geinterviewd! Tussen al die mensen kom ik hem tegen. Het lopen ging goed. Ruim over de helft (24 km) was het tijd voor pauze in Wijchen. Deze stad/dit dorp ken ik al van de wandeltochten, dus was enigszins bekend terrein. Na Wijchen kwamen we nog door Beuningen en Weurt en toen zaten we vrij snel alweer in Nijmegen. De laatste uren had ik last van mijn voeten en was het doorzetten, maar ik heb het weer gehaald. Net als gisteren weer veel mensen langs de kant. Ze maken er echt een feestje van met veel drank, afschuwelijke muziek en aanmoedigingen. Voor kinderen is de Vierdaagse ook echt een feest. Zij staan langs de kant met snoep, koek, komkommer etc. Daarnaast staan ze er ook om cadeautjes te scoren van de deelnemende soldaten en politieagenten. Zij geven hun stickers, fluitjes etc. Ook gewone wandelaars delen spullen uit, zoals ballonnen of lollies. Gisteren liepen we achter een vrouw die haar hele tas vol lollies had! Een ontzettend grappig gezicht.

Verder inspireert de Mexicaanse griep een hoop deelnemers en toeschouwers. Om heel eerlijk te zijn vind ik het niet echt grappig (meer). Helemaal niet als het heel dichtbij komt door die Britse soldaat die mogelijk de Mexicaanse griep had. Er waren deelnemers die met Mexicaanse hoeden liepen met de tekst: Afstand houden, net terug uit Mexico. Ook lopen er mensen met mondkapjes. Verder heb ik al hekken gezien rondom een huis met de waarschuwing Mexicaanse griep en vandaag stond er een lichtbak (dezelfde als waarop de temperatuur staat en de te lopen afstand) met de tekst: Extra controle, vrouwen tussen de 18 en 36 linksaf. Iets verderop stonden dan vrouwen met verpleegstersuniforms. Zoals gezegd, de lol is er voor mij af, het is nu wel teveel uitgemolken.

Verder was het wel enigszins een saaie dag. Morgen is het de Dag van Groesbeek. Benieuwd wat mij dat gaat brengen. Het wordt spannend, want ik heb nooit vaker dan twee dagen aaneen gelopen. Hoe zouden mijn voeten het houden? Krijg ik andere pijntjes? Vind ik het morgen nog steeds leuk? Nu nog even mijn spullen pakken voor morgen en dan lekker slapen...

Overigens heb ik vandaag geen foto's gemaakt. Ik heb gemerkt dat je dit toch niet echt over kan brengen. De laatste dag zal ik sowieso wel weer foto's maken. Morgen is nog even afwachten.

No thoughts on “Nijmeegse vierdaagse - dag 2: De Dag van Wijchen”