Mijn privéblog vooral over trailrunning, recepten en Joomla

Nadat ik vorig jaar aan de Sint Thomas Trailrun had meegedaan aan de 28 kilometer, was het dit jaar tijd voor de 55 kilometer trail. Dit kwam eigenlijk omdat ik meedoe aan de Duivelse Uitdaging en ik daarvoor nog een 42km moest hardlopen. Aangezien er geen trails in de buurt met die afstand georganiseerd worden, werd het dus een 55km.

Half november, half bewolkt en rond de 14 graden in Noord-Italië. Dat waren de omstandigheden tijdens mijn deelname aan de Valtellina Wine Trail waar ik de trailmarathon heb gelopen. We kwamen toevallig online een bericht van Limburg Wine tegen waar deze “wijnreis” werd aangeboden. Dit in combinatie met (uiteindelijk) twee wijnproeverijen en bezichtigingen, dat trok wel mijn aandacht!

We waren met een gezellige groep van 16 personen waarbij iedereen één van de afstanden liep (12, 21, 42 kilometer). En Patrick, de organisator, had het goed geregeld want ons hotel stond op nog geen 200 meter van de finish. Er is genoeg te vertellen over dat weekend maar dit is een raceverslag. Wil je mijn ervaring over het weekend weten, dan kan je me dat via de socials vragen.

In het eerste weekend van februari had ik twee trailraces gepland, de Hivernal 13 kilometer Nighttrail op zaterdagavond en op zondag de 32 kilometer trailrace. Nadat we onze startnummers hadden opgehaald zag ik Marion staan, die kende ik eigenlijk alleen nog maar online en we hebben even in het echt kennisgemaakt.

De nightrail zelf begon om 19 uur, het was dus al lekker donker. Onze eerste uitdaging waren de 506 treden omhoog van de Wilhelminaberg. En boven aangekomen konden we aan de achterkant ook weer slingerend omlaag. Soms was het wat glibberig op de smalle paden, dus goed uitkijken was belangrijk. Zelf had ik mijn Fenix HM65R hoofdlamp, een heerlijke lamp die het best lang doet.

Het kostte ongeveer 6 maanden trainen, een lastige blessure en andere uitdagingen maar op 9 juli was het dan eindelijk zover dat ik samen met Dafne kon starten op de Lakeland Ultra 100k! Een goed gevoel qua uitlopen had ik de laatste weken niet, ik had het gevoel dat mijn trainingsachterstand het lastig maakte om de 100 kilometer uit te lopen. Daarom hadden we afgesproken dat ik sowieso de eerste uren bij Dafne zou blijven. Ook wel lekker om niet in je eentje door de nacht te lopen.

Ons verblijf

We verbleven op wandelafstand van het start- finishgebied in een alleraardigs Engels hotel-restaurant. Het eten was er… Brits. Voor ons gevoel wat vet, maar niet onaardig als je niet van plan bent een 100 km te gaan lopen. En ik genoot wel van de plaatselijke biertjes, een laag alcoholpercentage, dus nog goed te doen. En het zat direct aan het Windemere-meer, wat een prachtige plekje was om te genieten van het uitzicht.

Het is de laatste jaren een terugkomend onderdeel in januari. Ineens voel ik me niet zo lekker in mijn vel zitten, het door de week gaan hardlopen in het donker wordt ook een opgave. Misschien ben ik in de loop van de jaren gevoeliger geworden voor de kortere dagen met licht.

Zo lag ik vanavond rond 19 uur op de bank, hopend dat ik even een kort tukje kon doen want ik voelde me moe. Eigenlijk is dinsdag mijn hardloopdag, maar daar had ik gewoon even geen zin in. Een kwartier later slaap ik nog steeds niet en kom ik weer in beweging. Misschien toch maar even hardlopen? Ik kleed me om, pak de tracer360 om goed zichtbaar te zijn en ga naar buiten.

De eerste kilometers lopen niet fijn. Het is ook weinig uitnodigend om langs een weg hard te lopen als je liever ergens in de natuur loopt. Mijn route bracht me door het centrum, nog steeds niet het fijne hardloopgevoel. Toen langzaamaan bij park Sonsbeek omhoog en daar zat het omslagpunt. In die ongeveer 1 kilometer langzaam omhoog hard te lopen kwam ik een beetje in mijn fijnere zone terecht. Achter het park ging ik omlaag om via de achterzijde weer richting huis te gaan.

Onlanden, ik kende het nog niet toen Dafne met dit gebied kwam. Het doel voor ons was om weer in nieuwe gemeentes hard te lopen voor onze uitdaging “in alle gemeentes van Nederland hardlopen”. En ligt het nu in Drenthe of zitten we al in Groningen? Dat laatste is het geval, we zijn gaan hardlopen in Drenthe. De route zelf is van Natuurmonumenten en is bijna 19 kilometer lang, als je niet verkeerd loopt natuurlijk. En ik heb natuurlijk de oorspronkelijke route aangepast voor onze uitdaging in alle gemeentes van Nederland te hardlopen. Want we kwamen binnen een kilometer van de gemeentegrens van Groningen langs, die hebben we even meegepakt.

Door de oorspronkelijke 12 Provincien uitdaging kwam ik in Zuid-Limburg terecht voor een 25 kilometer route vanaf het drielandenpunt richting Epen en weer terug. De route loopt via de zuidkant richting Epen en via de noordelijke kant ga je weer terug. De route gaat over de heuvelrug, er zit dus een mooi aantal hoogtemeters in, voor Nederlandsche begrippen.

De route staat op Outdooractive, als downloaden van de route niet lukt (deze website is nu nog nieuw voor mij) laat het me even weten op Mastodon of Instagram.

Er staan meerdere punten op mijn nog-te-kopen-lijst voor de Lakeland Trails 100k Ultra. Eentje van die lijst is dat ik graag wil laten zien wat voor moois ik allemaal zie op mijn trails. En de afgelopen jaren heb ik dan wel eens mijn telefoon er bij gepakt maar filmen met je telefoon tijdens het hardlopen levert vaak nogal schokkend beeld op. Tja, en dan zoek je even online naar welke apparaten hiervoor geschikt zijn maar je komt toch snel bij een GoPro Hero uit. En natuurlijk zijn er van de GoPro op dit moment nog de laatste modellen nog te koop.

Welk modellen zijn er te koop en welke zijn interessant?

En dan begint het verder inlezen, maar het was voor mij snel duidelijk dat de oudste modellen minder interessant zijn. Eén minpunt is bijvoorbeeld dat de accu van de GoPro Hero 8 en en de versies ervoor kleiner zijn dan vanaf de Hero 9, namelijk 1120 mAh ten opzichte van 1720 mAh die vanaf de Hero 9 gebruikt wordt. Dit is ongeveer de helft meer energie waardoor je dus langer met één accu kan blijven opnemen. Meer is dan toch beter want je wilt ook niet meerdere reserve accu's tijdens het hardlopen meenemen.

De Gulpener Brouwlokaal WIntertrail stond al even met potlood in de agenda genoteerd en na een ontmoeting met Dave bij de Schneebergtrail werd ik weer even aan herinnerd. Dus weer thuis aangekomen toch maar inschrijven en klaar maken om in twee weken tijd twee keer in Zuid-Limburg aan een trailrace deel te nemen. En met liefde, want daar liggen toch de mooiste hoogteverschillen in Nederland om te kunnen trailen.

Afstand en omstandigheden

Er was maar één afstand te lopen, de 25 kilometer en de start was op zaterdagmiddag 17 december om 15.00 uur. Onafhankelijk wanneer je dit leest, je snapt wel dat je dan in het donker gaat finishen als je niet een hele, hele snelle loper bent. Het was dan ook verplicht om hoofdlampjes bij je te hebben. Toen we het Gulpener proeflokaal, de start- en finishlocatie, binnen liepen kwam Patrick (de organisator) ons al tegemoet. Een paar weken geleden zagen we elkaar nog in Noord-Italië en nu namen we deel aan een wedstrijd van hem zelf. Natuurlijk was het even kort gezellig bijkletsen, maar er druppelen natuurlijk meer deelnemers binnen. Dus wij legden onze spullen weg en maakte ons op voor de start.

Overzicht route ultratrail Lakelandtrail

Al mijn snode plannen in het jaar 2021 had ik in april 2021 al afgeschreven toen ik redelijk geblesseerd raakte aan mijn voet, geen ultratrail van 55km op vakantie bijvoorbeeld. De pees onder mijn hak had ik zoveel last van dat zelfs wandelen in het begin pijnlijk was, hardlopen was toen zeker geen optie. Al met al gok ik dat ik in 2021 ongeveer 5 maanden hardloopkilometers gemist heb, het was mijn jaar gewoon niet. Maar het is nu 2022, mijn laatste blessure is goed op weg om te verdwijnen en stiekem staat er al een tijdje een uitdaging in de agenda qua hardlopen.

Een echte ultratrail lopen

Het plan is namelijk om een 100 kilometer te gaan hardlopen! Ooit pre-COVID hadden Dafne en ik het plan om in het Lake District aan een 55 kilometer ultratrail deel te nemen, die is inmiddels al twee keer doorgeschoven omdat we Engeland niet in konden komen ten tijde van de race (eerste keer lockdown, tweede keer een onmogelijke 10 dagen quarantaine). En toen we het eventjes geleden het er over hadden kwamen we er op uit dat we misschien daar gewoon onze eerste 100 kilometer moeten gaan hardlopen.

Ergens in 2020 deed ik mee aan een trail4daagse, elke dag een route van 16 kilometer hardlopen in prachtige gebieden in de buurt van Arnhem. Deze route was dag drie, voor het allergrootste gedeelte zoals ik die destijds gelopen heb. Je gaat verschillende natuur zien. Je start bij Parkeerplaats Velp (bij Woodz) en begint in een mooi ruimtelijk bos. Maar de gehele route komt door verschillende soorten natuur, het ziet er allemaal net anders uit en dat is de charme van deze route.

In Joomla 3 waren Youtube filmpjes altijd netjes responsive als embed, maar in Joomla 4 is dat niet meer zo. Nu is het heel makkelijk als je dit weer wilt (herstellen) door één regel code te gebruiken in je user.css te plaatsen. Wellicht zegt user.css je niks, geen probleem. Wel ga ik er vanuit dat je iets weet over hoe Joomla inelkaar steekt.

Het user.css bestand hoort in je gebruikte templatemap te staan, in de css-map.

/templates/naamvangebruiktetemplate/css

Als er in deze map er geen user.css staat kan je die zelf aanmaken of uploaden.