Een heerlijk recept om zelf makkelijk ijs te maken, een lekker recept wat je het hele jaar kan eten!
Ingrediënten (6 personen)
IJS
- 750 gram appels
- 1 theelepel kaneel
- 150 gram witte basterdsuiker
- 2 deciliter slagroom
- 150 milliliter griekse yoghurt
GEKARAMELISEERDE APPELS
- 4 appels
- 50 gram boter
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 sinaasappel
- 1/2 citroen
- 1 borrelglas calvados/rum/cognac/armagnac
Bereiding
Snijd de geschilde appels zonder klokhuis in blokjes en kook ze met een klein scheutje water tot moes. Roer de appelmoes door een fijne zeef en roer er de kaneel door. Laat het geheel nu afkoelen. Klop de slagroom bijna stijf en roer er de appelmoes en de yoghurt doorheen. Laat dit mengsel in de vriezer bevriezen maar roer elk uur met een vork het ijs om om grote ijskristallen te voorkomen.
Pers de sinaasappel en de citroen uit. Snijd de geschilde appels elk in 8 parten en verwijder het klokhuis. Verhit de boter in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de appelparten op hoog vuur omscheppend ca. 5 minuten tot ze beginnen te kleuren. Bestrooi met suiker en laat het nog kort even bakken, bedruppel dan het geheel met het sinaasappel-citroensap. Laat de pan nog 2 minuten op het vuur staan tot de appelpartjes met een glanzend laagje bedekt zijn en flambeer dan met de drank. (vergeet niet de afzuigkap uit te zetten!).
Verdeel de appelpartjes over de borden en schep er een bol appel-kaneelijs bij.