Linzen, we hebben het tot nu toe nooit gegeten maar we zijn na het proberen van dit recept meteen verkocht.
Ingrediënten (4 personen)
200 g groene linzen
ca. 750 g hokkaido-pompoen
1 ui
2 teentjes knoflook
4-5 takjes majoraan
4 el olie
1 rode peper
400 g rundergehakt
2 el paneermeel
1 ei
1 bosje bosui
½ tl gemalen kummel (karwei)
½ tl kaneelpoeder
450 g gepelde tomaten (blik)
2 groentebouillonblokjes
1 tl suiker
zout en peper
Bereiding
Spoel de linzen met koud water af en laat ze uitlekken. Was de pompoen, halveer hem en verwijder de pitten. Snijd de pompoen met schil in stukken. Pel en snipper de ui en de knoflook. Was de majoraan, schud hemgoed droog en pluk de blaadjes van de takjes.
Verhit 2 el olie in een soeppan en bak er al roeren de pompoen in. Voeg de helft van de ui en de knoflook toe en bak kort mee. Voeg de linzen, de majoraan en ca. 1,5 liter water toe. Breng aan de kook en laat ca. 30 minuten op laag vuur koken.
Halveer de rode peper, verwijder de zaadlijsten en hak het vruchtvlees fijn. Kneed de rode peper, het gehakt, de overige ui en de overige knoflook, het paneermeel, het ei, 1 tl. zout en ½ tl. peper door elkaar.
Vorm met vochtige handen 8-12 gehaktballen van het gehaktmengsel. Verhit 2 el. olie in een grote pan en bak er de gehaktballen er rondom in bruin.
Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in kleine stukken. Voeg de bosui, de gehaktballen, de kummel en het kaneelpoeder toe aan het linzenmengsel en gaar ca. 10 minuten mee.
Roer de tomaten en de bouillonblokjes door het linzenmengsel en kook even mee. Breng het linzenmengsel op smaak met peper en zout, kummel en de suiker.
Tip: je kan ook wat meer kleinere gehaktballetjes maken. Lekker met bijvoorbeeld Turks brood.
- Bron: Foodies magazine, februari 2013