Zoeken

Over deze recepten

Hier vind je recepten van gerechten die ik lekker vind. Maar ik heb een hele geschiedenis opgebouwd en ben in de loop van de jaren wel anders gaan kijken wat ik lekker vind. Dus oudere recepten zijn anders dan nieuwere recepten. ????

De kamado was al even minder aangestoken door de winter, dus het werd weer hoog tijd om er gebruik van te maken. Deze keer heb ik mijn Dutch Oven in gebruik genomen door een Italiaanse stoofpot te maken. Een recept hiervoor was vlot gevonden, met een eigen twist er aan, want de kamado afkoelen ben ik (nog) niet zo handig in.

Dit recept was genieten, dus bewaar ik het op mijn website. Belangrijk is dat je opt tijd begint met de marinade, minimaal 2 uur van te voren. Misschien dat ik nog eens het een dag laat marineren. En ik heb pas op het einde even de deksel los gehad van de pan, een volgende keer zal ik kijken of dat een uur voor het einde ook een mooi resultaat gaat opleveren.

Je kan dit serveren met bijvoorbeeld aardappeltjes of (verse) pasta, want het is natuurlijk een Italiaanse stoofpot!

Ingrediënten

  • 750 gram sukade, in blokjes gesneden
  • 3 uien in halve ringen gesneden
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 blikjes tomatenblokjes
  • 250 milliliter rode wijn
  • 2 eetlepels bloem
  • 1/2 eetlepel balsamico azijn
  • 1 bak kastanjechampignons
  • 1 eetelepel sambal badjak
  • 120 gram ontbijtspek plakjes in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden (of zelf thijm, rozemarijn, oregano, salie mengen)
  • 1/2 citroen zowel rasp als sap nodig
  • olijfolie
  • roomboter
  • 1 courgette grof gesneden

Bereiding

Meng voor de marinade 5 el olijfolie, 1/2 el balsamico azijn, 1 el gedroogde Italiaanse kruiden, 1 el paprikapoeder, 1tl kerriepoeder, 1 el sambal badjak, snuf peper, snuf zout, sap en rasp van een 1/2 citroen, 2 tenen knoflook fijngesneden in een bak groot genoeg om het vlees te marineren. Voeg de sukadeblokjes toe, meng en laat dit minimaal 2 uur marineren.

Verwarm de bbq tot minimaal 150 graden en verhit een scheut olijfolie en stuk roomboter. Bak het gemarineerde vlees in porties goudbruin. Haal het vlees uit de pan en fruit in het braadvet de uien met 2 tn fijngesneden knoflook en de ontbijtspek. Voeg het vlees toe en bestrooi met 2 el bloem. Bak dit kort aan. Voeg dan de tomatenblikjes en rode wijn toe. Roer alles goed door. Laat het vlees minimaal 3 uur stoven op 100 graden. Voeg na 2 uur de champignons en courgette toe. Breng vlak voor serveren op smaak met met een snuf peper en/of zout. Bestrooi eventueel met verse basilicum blaadjes.

Bron

Oude kooktijdschriften in huis hebben is altijd handig. Bij het opruimen ging Dafne al deze tijdschriften door en vond dit recept. We hebben het ietsje eigen gemaakt door de toevoeging van chorizo en wat meer spinazie.

Als ik een Mexicaans gerecht wil maken zoek ik meestal in buitenlandse websites, ik heb altijd het idee dat een engelstalig recept wat origineler is dan de nederlandse recepten. En zo kwam ik ook op dit recept uit.

In plaats van die chipstaco's die je in de Nederlandse schappen ziet, is dit recept met kleine tortilla's, en dat is een dikke aanrader!

Ingredienten

Voor de kip

  • 300 g kipfilet, al zal kippendijen vast ook prima kunnen
  • 1 el cajunkruiden
  • een flinke scheut barbeque saus (ik gebruikte smokey BBQ van Remia)
  • neutrale olie

Voor de salsa (deels zelfgemaakt)

  • La morena Mexican home made salsa
  • 1 grote tomaat
  • 1 witte ui
  • 1 el jalapenos op zuur
  • 125 g sour cream
  • gebakken uitjes
  • 6 kleine tortilla's

Voor de cajunkruiden

  • 4 delen uienpoeder
  • 4 delen knoflookpoeder
  • 2 delen zwarte peper
  • 1 deel thijm
  • 1 deel oregano
  • 1 deel paprikapoeder
  • 1 deel kurkumapoeder

Verwarm de oven voor op 180° (hetelucht). Kruid de kipfilet met wat zout en peper en leg deze in een hete pan. Braad ze kort aan beide kanten aan, zodat ze een bruin kleurtje krijgen. Leg de kipfilets in een ovenschaal, giet het achtergebleven bakolie over de kipfilets en sluit de schaal af met aluminiumfolie. Gaar de kip voor ongeveer 25-30 minuten in de oven.

Snij de tomaat, ui en een eetlepel jalapenos in fijne stukjes en doe deze in een schaal, voeg de salsamix hier aan toe en meng.

Voeg alle ingredienten voor de cajunmix in een kommetje en meng.

Bak de tortilla's in een droge pan op een niet te hoog vuur aan beide kanten zodat ze lichtjes kleuren.

Wanneer de kip gaar is kan je deze in een grote schaal doen en met twee vorken uit elkaar "pullen", tot mooie stukken voor in de taco. Voeg nu een eetlepel cajunkruiden toe en meng dit goed met de kip.

Schep de kip in de pan en voeg naar smaak de BBQ saus toe, een flinke scheut. Meng dit nog even 1-2 minuten.

Serveer de taco's met de salsa en sour cream en voeg naar smaak de gebakken uitjes toe.

Bron

Bavette van de barbeque met linzen en korianderdressing

Dit recept waren we direct fan van nadat we deze voor het eerste gemaakt hadden! Het zal het marineren zijn wat ik bij bavette nog niet eerder gedaan had. Dit recept is geschreven voor gebruik op de barbeque (ik heb zelf een kamado) met indirecte hitte. De gewenste kerntemperatuur is 52-56 °C afhankelijk van hoe medium (of gaar) je bavette wilt hebben. Je moet de bavette minimaal 2 uur in de marinade laten intrekken maar je kan deze ook een nachtje laten in de marinade laten intrekken. (tot nu toe heb ik de 2 uur versie gemaakt en die is al echt lekker)

Ik denk dat ik Indonesisch eten lekker vind, maar ik ken natuurlijk vooral Nederlandse versies. Ik hoop dat dankzij het internet je toch wat dichterbij het eten uit het land zelf kan komen met koken. Dit is een niet al te moeilijk groenterecept, makkelijk te combineren met rijst of noodles bijvoorbeeld. Lekker genoeg om hier te plaatsen in ieder geval!

Tijdens een mannenweekendje (lees: LAN-party) was er ook tijd om te koken. Viavia kreeg ik dit recept voor een ragù, bolognesesaus, en mocht ik achteraf complimenten ontvangen voor het lekkere eten. Nou ja, ik heb gewoon het recept (redelijk) gevolgd. Serveer deze saus met verse pasta geraspte Parmezaanse kaas!

Al een tijdje hebben we een groente-abonnement bij de Horsterhof. Deze keer zat er savooikool in en Dafne kwam met een heerlijk recept van een soep hiervan die ik graag wil delen!

Dit recept kwamen we tegen in een oud tijdschrift en wilden we wel proberen voordat we het tijdschrift weg zouden gooien. Het werd een (naar mijn smaak) zoet resultaat, zoals het hier staat wordt er al minder vermouth gebruikt. Maar eerlijk is eerlijk, het was lekker!

Ik ben een liefhebber van dit soort gerechten uit de oven of de slowcooker. Stiekem vind ik dit recept wel wat meer tijd in beslag nemen dan ik zou inschatten maar het resultaat is altijd heerlijk!