Filodeegtaartje met geitenkaas en munt

filodeegtaart

Geitenkaas doet het hier altijd goed, dit recept is ons goed bevallen.

Ingrediënten (4 personen)
1 pakje filodeeg
400 g courgette
200 g ricotta
100 g geitenkaas
100 g geraspte parmezaan
50 g boter
1 ui
1 el olie
4 eieren
½ bosje munt
zout en peper
sateprikker

Bereiding
Laat het filodeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 150°C (hete lucht). Snijd de courgette fijn. Pel en snipper de ui en bak deze daarna met de courgette ca. 10 minuten in de olie op een laag vuur. Breng op smaak met zout en peper en laat het afkoelen.

Meng de ricotta met de geitenkaas, de parmezaan en de eieren. Hak de munt fijn en voeg deze toe aan het mengsel. Roer dan de courgette er doorheen en breng op smaak met zout en peper.

Smelt de boter. Bekleed een ingevette vorm met een laagje filodeeg. Zorg dat het deeg ongeveer 5 cm over de rand van de vorm hangt. Smeer dit in met boter en leg er dan weer een filodeeglaagje er op en besmeer deze ook met boter. Blijf dit doen totdat het filodeeg op is en schep dan het kaasmengsel er in. Vouw het filodeeg naar binnen en bak de taart ongeveer 40 minten in de oven. Je kan controleren of het gaar is door er met de sateprikker er in te prikken, als deze er droog uitkomt is het gaar.

Arabisch linzen-pompoenpannetje

Linzen, we hebben het tot nu toe nooit gegeten maar we zijn na het proberen van dit recept meteen verkocht.

Ingrediënten (4 personen)

200 g groene linzen
ca. 750 g hokkaido-pompoen
1 ui
2 teentjes knoflook
4-5 takjes majoraan
4 el olie
1 rode peper
400 g rundergehakt
2 el paneermeel
1 ei
1 bosje bosui
½ tl gemalen kummel (karwei)
½ tl kaneelpoeder
450 g gepelde tomaten (blik)
2 groentebouillonblokjes
1 tl suiker
zout en peper

Honingkip met gember-tzatziki

Ingrediënten (4 personen)
2 kippenborsten met huid (met bot ca. 600g, alternatief 400g kipfilet)
250 g couscous
200 g Griekse yoghurt
1 kleine komkommer
1 stukje gember (ca. 20g)
1 bosje lenteui
3 el vloeibare honing
3 el worcestersaus
2 el olie
1 el wittewijnazijn
1 mespunt cayennepeper
1 el boter
½ tl gemalen kardemom
zout en peper

Voorbereiding
Roer voor de marinade de honing, de azijn, de worcestersaus en 1 el olie door elkaar. Snijd het vlees van het bot en dep het eventueel droog. Snijd beide stukken kip in 3-4 stukken en leg ze in de marinade. Zet afgedekt ca. 1 uur in de koelkast

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht). Was voo de tzatziki de komkommer, snijd hem in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en rasp hem fijn. Schil de gember en rasp deze fijn. Roer de yoghurt, de komkommer en de gember doorelkaar. Breng op smaak met zout en peper

Neem het vlees uit de marinade en verdeel de stukken in een braadslee. Bestrijk met de marinade en breng op smaak met zout en peper. Bak dit 25-30 minuten in de oven.

Maak ondertussen de lenteuitjes schoon en snijd ze schuin in lange stukken. Verhit 1 el olie in een pan en fruit de lentui. Voeg de couscous, 1tl zout, de kardemom en de cayennepeper toe en bak alles kort. Voeg 250 ml water toe en breng het aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat het geheel ca. 5 minuten wellen. Voeg de boter toe en maak de couscous los met een vork, Serveer de couscous met de kip en de tzatziki.

Kabeljauw met groentes uit de oven

Ingrediënten (2 personen)
1 groene paprika
1 rode paprika
2 tomaten
1/2 courgette
5 champignons
kleine ui
200g kabeljauwfilet
peper en zout
boouillonblokje
1 el olie
25g geraspte kaas

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snij de kabeljauwfilet in kleine stukjes en bestrooi ze met peper. Schil en snipper de ui. Borstel de champignons af en snij ze in plakjes. Verhit in een pan de olie en fruit de ui. Bak daarna de champignons en de visblokjes mee. Giet er wat water bij en kruimel het bouillonblokje erin. Laat dit geheel met de deksel op de pan ongeveer 10 minuten garen.

Was de overige groentes en snijd ze in stukjes. Giet in een ovenschaal eerst het vismengsel en leg daarna de groentes er over heen. Bestrooi het met de kaas en schuif de schaal in de oven. Laat dit voor ongeveer 30 minuten garen.

Aubergines met tomaat uit de oven

Dit recept is natuurlijk het lekkerst met verse basilicum!! Hans

Ingrediënten (4 personen)

2 grote aubergines
650 g rijpe tomaten, gepeld en fijngehakt
1 tl fijne kristalsuiker
1 bol mozzarella
2 ui
4 tenen knoflook
4 el pijnboompitten
een paar chilivlokken
4 el fijngesneden basilicum
4 el olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper