De kamado was al even minder aangestoken door de winter, dus het werd weer hoog tijd om er gebruik van te maken. Deze keer heb ik mijn Dutch Oven in gebruik genomen door een Italiaanse stoofpot te maken. Een recept hiervoor was vlot gevonden, met een eigen twist er aan, want de kamado afkoelen ben ik (nog) niet zo handig in.
Dit recept was genieten, dus bewaar ik het op mijn website. Belangrijk is dat je opt tijd begint met de marinade, minimaal 2 uur van te voren. Misschien dat ik nog eens het een dag laat marineren. En ik heb pas op het einde even de deksel los gehad van de pan, een volgende keer zal ik kijken of dat een uur voor het einde ook een mooi resultaat gaat opleveren.
Je kan dit serveren met bijvoorbeeld aardappeltjes of (verse) pasta, want het is natuurlijk een Italiaanse stoofpot!
Ingrediënten
- 750 gram sukade, in blokjes gesneden
- 3 uien in halve ringen gesneden
- 4 tenen knoflook, fijngesneden
- 2 blikjes tomatenblokjes
- 250 milliliter rode wijn
- 2 eetlepels bloem
- 1/2 eetlepel balsamico azijn
- 1 bak kastanjechampignons
- 1 eetelepel sambal badjak
- 120 gram ontbijtspek plakjes in stukjes gesneden
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden (of zelf thijm, rozemarijn, oregano, salie mengen)
- 1/2 citroen zowel rasp als sap nodig
- olijfolie
- roomboter
- 1 courgette grof gesneden
Bereiding
Meng voor de marinade 5 el olijfolie, 1/2 el balsamico azijn, 1 el gedroogde Italiaanse kruiden, 1 el paprikapoeder, 1tl kerriepoeder, 1 el sambal badjak, snuf peper, snuf zout, sap en rasp van een 1/2 citroen, 2 tenen knoflook fijngesneden in een bak groot genoeg om het vlees te marineren. Voeg de sukadeblokjes toe, meng en laat dit minimaal 2 uur marineren.
Verwarm de bbq tot minimaal 150 graden en verhit een scheut olijfolie en stuk roomboter. Bak het gemarineerde vlees in porties goudbruin. Haal het vlees uit de pan en fruit in het braadvet de uien met 2 tn fijngesneden knoflook en de ontbijtspek. Voeg het vlees toe en bestrooi met 2 el bloem. Bak dit kort aan. Voeg dan de tomatenblikjes en rode wijn toe. Roer alles goed door. Laat het vlees minimaal 3 uur stoven op 100 graden. Voeg na 2 uur de champignons en courgette toe. Breng vlak voor serveren op smaak met met een snuf peper en/of zout. Bestrooi eventueel met verse basilicum blaadjes.