Bolognesesaus (ragù)

Tijdens een mannenweekendje (lees: LAN-party) was er ook tijd om te koken. Viavia kreeg ik dit recept voor een ragù, bolognesesaus, en mocht ik achteraf complimenten ontvangen voor het lekkere eten. Nou ja, ik heb gewoon het recept (redelijk) gevolgd. Serveer deze saus met verse pasta geraspte Parmezaanse kaas!

Gang: hoofdgerecht
Bereidingstijd: 40 minuten
Kooktijd: minimaal 2 uur
Totale tijd: minimaal 2 uur 30 minuten
Porties: 4

Ingrediënten

  • 125 g spekblokjes
  • 1 flinke winterpeen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 g mager rundergehakt
  • 250 g kalfsgehakt
  • 200 ml witte wijn
  • 500 g gepelde tomaten uit blik (of 600 - 700 g verse tomaten)
  • 1 blokje runderbouillon
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Bereiding

Snipper de ui en snij de winterpeen en de bleekselderij in kleine blokjes. Verhit wat olijfolie in een braadpan en voeg de groente er aan toe. Knijp de knoflooktenen in een pers hierover uit en voeg dan de spekblokjes toe. Laat de groente in ongeveer 10 minuten op laag vuur zacht worden, af en toe roeren.

Voeg dan het kalfs- en rundergehakt toe en laat dit nog eens tien minuten op zacht vuur garen, af en toe roeren. Breng op smaak met wat peper en zout. Giet nu de witte wijn erbij en laat het rustig koken op laag vuur tot het vocht is ingedampt.

Voeg nu de tomaten (blik of vers) toe aan de pan. Giet ongeveer 250 ml water er bij en voeg het bouillonblokje toe. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat het geheel inkoken. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.

Je kunt nu de pan met de saus in een oven op 150 °C zetten of alles overbrengen in een slowcooker. De saus kan zo rustig doorsudderen en dit is erg belangrijk voor het ontwikkelen van de juiste smaak. Haal na minimaal 2 á 3 uur de pan uit de oven. Indien het nodig is kun je de saus nog enigzins inkoken op een medium vuur. Roer hierna de room door de saus en laat deze nog even zachtjes koken.

Bron: https://www.paolos.nl/de-originele-bolognesesaus-ragu-bolognese/

Afbeelding: Eiliv-Sonas Aceron op Unsplash