Dit recept hebben we op vakantie in Italië geprobeerd en toevallig zagen we thuis daarna in een kooktijdschrift er een recept van staan. Heerlijk!
Bereidingstijd: ca. 1 uur 45 minuten
Ingrediënten (2 personen)
keukenpapier
zout en peper
1 ui
1 bosje basilicum
2 aubergines (ca. 600 gram)
2 teentjes knoflook
2-3 eetlepels boter
4 plakken oude ciabatta
100 gram parmezaan (stuk)
100 ml olijfolie
250 gram mozzarella
800 gram gepelde tomaten (blik)
Bereiding
Bekleed 2 bakplaten met keukenpapier. Was de aubergines en snijd ze in ca. ½ cm dikke plakken. Verdeel de plakken aubergines over de bakplaten en bestrooi ze met zout. Dek de aubergine af met keukenpapier en zet de bakplaten op elkaar, leg een zware snijdplank erop en zet er iets zwaars op. Laat ca. 1 uur rusten. Zo wordt het vruchtvlees van de aubergines steviger en nemen ze tijdens het bakken minder vet op.
Pen en snipper de ui en de knoflook voor de tomatensaus. Was de basilicum en schud hem droog. Pluk de basilicumblaadjes van de takjes en snijd ze in reepjes. Verhit 2 el. olie in een pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg de tomaten met sap toe en druk ze met een lepel wat kleiner. Voeg de helft van de basilicum toe en breng het aan de kook. Laat het ca. 15 minuten koken op een laag vuur. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Snijd de mozzarella in dunne plakken, rasp de parmezaan. Dep de plakken aubergine droog. Verhit de rest van de olie portiegewijs in een pan en bak de plakken aubergine portiegewijs aan beide kanten goudbruin. Laat het geheel goed uitlekken op keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 180°C. Roer de overige basilicum door de tomatensaus en verdeel een dunne laag saus over de bodem van een ovenschaal. Leg een deel van de plakken aubergine dakpansgewijs in de schaal. Bestrooi het geheel met 2-3 eetlepels parmezaan. Leg er wat plakken mozzarella op en bedek met wat tomatensaus. Maak op dezelfde manier meerdere lagen in de schaal tot alle ingrediënten, op 4 eetlepels parmezaan na, op zijn. Eindig met een laag tomatensaus.
Zet de schaal ca. 40 minuten in de oven. Verkruimel de ciabatta grof en meng de broodkruimels met de rest van de parmezaan. Strooi het mengsel ca. 10 minuten voor het einde van de baktijd over de schaal. Verdeel de boter in stukjes erover en bak de parmigiana verder tot het einde van de baktijd.
Bron: Foodies, juli 2012