Tijm en honing
Ris de blaadjes van 6 takjes tijm (of neem 1 eetlepel gedroogde tijm) en vermeng dit met 2 eetlepels vloeibare honing, 1 eetlepel mosterd en 100 ml verse sinaasappelsap.
Past goed bij: kip, lamsvlees, karbonade
Yoghurt en knoflook
Vermeng 200 ml yoghurt met 4 geplette teentjes knoflook, een half bosje fijngehakte peterselie en wat zout en versgemalen peper.
Past goed bij: grote stukken rund-, lams- of varkensvlees
Oregano en chilipeper
Vermeng 4 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel oregano, 1 theelepel gedroogde cilipepervlokken of -poeder, 1 theelepel grof zeezout en 1 geplet teentje knoflook.
Lekker bij: kip, rundvlees en varkensvlees
Zoete BBQ-marinade
Vermeng 100 ml ketchup met 100 g appelstroop, 2 eetlepels bruine basterdsuiker, het sap van een halve citroen, een teentje geplette knoflook en een theelepel kaneelpoeder. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Past goed bij: spareribs en karbonades
Kerrie en kokosmelk
Vermeng 50 ml kokosmelk met 1 eetlepel kerriepoeder of indiaase currypasta en 50 ml ananassap. Voeg wat zout en peper toe.
Past goed bij: vis en kip
Citroen en koriander
Vermeng 4 eetlepels oliefolie met 1 eetlepel geraspte citroenschil, 1 theelepel citroengraspoeder (sereh), wat grof zeezout en versgemalen peper en een halve bos fijngehakte koriander.
Past goed bij: vis, kip en varkensvlees
Gember en soja
Schil een paar centimeter gemberwortel en rasp deze. Vermeng dit met twee teentjes geperste knoflook, twee eetlepel Japanse sojasaus en twee eetlepels oliefolie.
Lekker bij: vis en alle soorten vlees
Sinaasappelrub
Boen een sinaasappel goed en rasp de schil. Vermeng de rasp met een half vbosje fijngehakte koriander of een eetlepel geroosterde korianderzaadjes, zout en versgemalen peper
Lekker bij: vis en alle soorten vlees
Bron: Boodschappen (Jan Linders)