Pittige Shepherd's pie

Ik ben een liefhebber van dit soort gerechten uit de oven of de slowcooker. Stiekem vind ik dit recept wel wat meer tijd in beslag nemen dan ik zou inschatten maar het resultaat is altijd heerlijk!

Hans van der Meer

Ingredienten (3-4 personen)

  • 2 el plantaardige olie
  • 500 g lamsgehakt
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 1 stengel selderij, in stukjes
  • 1 wortel, in stukjes
  • 1 teen knoflook, gekneust
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl bloem
  • 1 tl tomatenpuree (ik gebruik bijna het hele blikje)
  • 100 ml rode wijn
  • 1 el worcestershiresaus
  • 250 ml runderbouillon
  • 250 g zoete aardappel
  • 300 g aardappels
  • 1 tl melk
  • 200 g bevroren doperwten

Verhit 1 theelepel olie in een pan op hoog vuur. Braad het gehakt totdat dit bruin wordt en plaats dit apart.

Zet het vuur laag en fruit de ui, selderij en wortel ongeveer 10 minuten in de pan totdat deze zacht zijn. Voeg dan de knoflook, chili, komijn en bloem toe en bak dit ongeveer 1 minuut. Voeg daarna het gehakt weer terug in de pan met de tomatenpuree, rode wijn, worcestershiresaus, bouillon en wat zout en peper.

Breng het aan de kook en laat het in ingeveer 10-15 minuten indikken.

Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in grote stukken. Doe ze in een pan met kokend water en kook ze in 15-20 minuten gaar. Giet af en laat ze nog even een paar minuten uitdampen.

Verwarm de oven voor op 180°C (hete lucht). Pureer de aardappelen met de melk en de olie en flink wat zout.

Voeg de doperwten toe aan het gehaktmengsel en breng het over in een ovenschaal van ongeveer 2 liter. Smeer de aardappelpuree uit over de het gehaktmengsel en bak dit voor ongeveer 40-45 minuten in de oven of totdat de puree goudbruin is.

Bron: Good Housekeeping Autumn collection