Mijn privéblog vooral over trailrunning, recepten en Joomla

neeja
In een eerder geplaatst stukje van me heb ik het gehad over het feit dat de SP/Socialistische Partij in Arnhem hun reclamefolder in mijn brievenbus had gedaan terwijl ik een NEE|JA-sticker heb. Na heen en weer gemail kwamen de SP/Socialistische Partij en ik er niet uit dat dit niet de bedoeling is en heb ik een klacht ingediend bij de stichting reclame code.

Na de bevesting van ontvangst van de klacht van de stichting kreeg de SP/Socialistische Partij de mogelijkheid voor een weerwoord waar ik weer een copie van heb ontvangen. Nou, dat was me toch een apart schrijven. Allereerst werd ik half voor leugenaar uitgemaakt. Er werd nadrukkelijk in het midden gelaten of ik inderdaad de folder had ontvangen en weg had gegooid, er werd dan theoretisch er van uit gegaan dat ik de folder ontvangen had.

Daarnaast werd er over een uitspraak van de reclame code commissie waarin het woord "gepropageerd" gebruikt werd er vanuit gegaan dat dit het zelfde betekend als propaganda en werden de aspecten daarvan belicht. Deze aspecten zijn dan: misleiding/beïnvloeding van gedrag door eenzijdig gebruik van communicatiemiddelen/manipulatie. Hun bron was daarbij encyclo.nl.


Daar zijn meerdere punten op aan te merken. Ten eerste is ook één van de definities daar voor propaganda "politieke reclame" maar dat houden ze achter. Ten tweede is de definitie van propaganda anders dan propageren. Nemen we encyclo.nl weer als bron dan zien we voor propageren de volgende definities: uitbreiden/voortplanten/verspreiden/propaganderen/aanprijzen/adverteren. Dat is toch heel wat anders dan misleiding of beïnvloeding lijkt me.

Het "mooiste" in hun verweer is dat ze die verkeerde term (propaganda) daarna nog misbruiken om te kunnen verwijzen naar het derde Duitse rijk (jawel, de nazi's) en de USSR. Dat is toch een erg kwalijke zaak, je positie in deze kwestie zo plaatsen dat je die kwalijke geschiedenis kan misbruiken voor eigen gewin! Echt slecht van de SP/Socialistische Partij Arnhem!

In het laatste gedeelte van hun verweer wordt mij verweten dat met mijn klacht ook andere inwoners van Arnhem die een NEE|JA-sticker hebben ook de folder niet meer zullen ontvangen. Naar hun weten ben ik de enige die over de bezorgen met sticker van deze folder valt. Nee, ik ben de enige die de moeite neemt om een klacht in te dienen. Ik neem aan (net als de SP/Socialistische Partij van alles aanneemt) dat de andere inwoners gewoon de folder bij het oud papier (toch nog ergens goed voor die folder) of in de prullenbak gooien.

Dan brengen ze nog aan dat ik een extra melding op mijn brievenbus kan plakken dat ik geen verkiezingfolders wil ontvangen. Het mooiste daaraan is dat ze naar hun reclamedrukwerk refereren als verkiezingsFOLDER en laat ik nu net een sticker op mijn brievenbus hebben dat ik geen folders wil ontvangen.


No thoughts on “Ik, de SP en de reclame code commissie - de uitspraak”