SSL,TLS, HTTPS - wat is dit?

SSL is de voorloper van het huidige TLS (Transport Layer Security) en zijn beide encryptie-protocollen voor het beveiligen van de communicatie tussen computers via het internet. Het zorgt er dus voor dat de data niet afgeluisterd of vervalst kan worden. HTTPS betekent dat je een website bezoekt die gebruik maakt van deze TLS beveiliging. Dit wordt ook in de adresbalk zichtbaar door een groen slotje. Vooral voor webshops en websites waar je in moet loggen is dit dus belangrijk, je gegevens kunnen niet worden onderschept.

Geroosterde pompoensoep

Ik vind pompoen lekker en zeker pompoensoep is heerlijk! Langzaamaan heb ik wat verschillende recepten van soep (die niet allemaal een succes waren en dus niet allemaal op deze website staan). Dit is zeker een recept die echt lekker is!

Geroosterde pompoensoep

  • 750 gram pompoen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 wortel
  • 2 selderijstengels
  • ½ tl gedroogde chilipeper
  • ½ tl korianderzaad
  • 500 ml groentebouillon
  • Olijfolie

Verwarm de oven voor op 170C. Halveer de pompoen en verwijder het zaad en snijd ze daarna in parten. Plaats de pompoen op een bakplaat en giet er wat olijfolie overheen. Vermaal de chili en het korianderzaad in een vijzel met een beetje zout totdat dit fijngemalen is. Strooi dit kruidenmengsel over de pompoen met een beetje zwarte peper en rooster de pompoen één uur of totdat deze zacht en licht gekarameliseerd aan de randen is.

Snij de ui, knoflook, wortel en selderij grof. Verwarm een scheut olijfolie in een soeppand op middelhoog vuur en voeg dan de groentes toe. Kook dit ongeveer 15 minuten of totdat ze zacht en zoet zijn maar niet gekleurd. 

Voeg, wanneer de pompoen klaar is, deze toe aan de soeppan met de groentenbouillon en pureer dit met een blender. Voeg wat water toe wanneer de soep nog wat te dik is.

 

Bron: www.jamieoliver.com

Hierbenikthuis zit nu ook op SSL

SSL, ik kan me voorstellen dat bijna iedereen die op internet wel eens aan het surfen is hiervan gehoord heeft. Even simpel gezegd is SSL de beveiliging tussen het apparaat waarmee jij op internet zit (een computer of een telefoon bijvoorbeeld) en de server die bezocht wordt. Als bezoeker hoef je gelukkig hiervoor niks te doen, dit wordt allemaal voor je geregeld. 

Maar als website moet je dit wel instellen. Lang was SSL een betaalde optie, je moest soms best veel geld betalen om een SSL-verbinding te kunnen verzorgen. Maar een paar jaar geleden werd Let's Encrypt opgericht. Een organisatie die als doestelling heeft SSL gratis en makkelijk voor mensen te maken, toegankelijker. Dit is waarom sinds vandaag (13 februari 2017) mijn website ook via een veilige verbinding bezocht kan worden.

Het stond al langer bij mij op het lijstje maar ik wist het nog niet, het leek allemaal nog wat lastig met wat code aanpassingen in bestanden en dergelijke. Maar gelukkig kan ik het ook gewoon direct op de server waar mijn website op staat regelen, gewoon een simpele pagina waar je voor Let's Encrypt kiest, de (sub)domeinen waar SSL op toegepast moeten worden aanvinkt en op OK klikt. Echt, dat is het! De server waar deze website op staat draait op DIrectAdmin maar ik kan me voorstellen dat vor Plesk of cPanel vergelijkbare oplossingen zijn gemaakt.

Gebruik van afbeeldingen

Zoals velen gebruikte ik vroeger bij een blogpost wel een afbeelding die ik via google gevonden had wanneer ik zelf geen goede afbeelding had. Het is zeker handig maar er is een erg grote kans op dat je een afbeelding gebruikt waar je geen rechten voor hebt om die gratis te gebruiken. In ieder geval Getty Images is bezig om dit soort gebruik aan te pakken. Met een beetje pech ontvang je een mail van hun advocaten waarbij ze stellen dat je een afbeelding van hun gebruikt zonder dat je er voor betaald hebt. Je kan dit direct afkopen door een bedrag van rond 800 dollar te betalen en anders bestaat de kans dat je wordt aangeklaagd.

Zelf ben ik een tijd geleden al beter gaan kijken naar hoe het zit met de rechten van afbeeldingen. Bij twijfel gebruik ik ze niet en heel af en toe heb ik wel eens een afbeelding van een bedrijf gebruikt met vermelding dat de foto daar vandaan komt. Geen idee overigens of dit problemen kan veroorzaken, ik heb nog nooit een mail ontvangen en heb inmiddels dat soort afbeeldingen verwijderd van mijn eigen site. Welke afbeeldingen wel gratis te gebruiken zijn zijn de afbeeldingen die onder de CC0 licentie beschikbaar zijn gemaakt. Afbeeldingen met deze licentie zijn vrij te gebruiken omdat de eigenaar afstand heeft gedaan van alle rechten die normaal bij een afbeelding kunnen horen.

Mediterrane quiche

Als ik een quiche maak dan is deze vaak nog wat vochtig, dit recept ging in één keer goed en smaakte zo goed!


Voorbereiding 20 minuten en ongeveer 50 minuten bakken

Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten

  • 6 vellen bladerdeeg
  • 2 el olijfolie 
  • 1 rode paprika
  • 1 stronk broccoli (ongeveer 250 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el verse tijm (1 tl gedroogd) 
  • 85 g prosciutto crudo
  • 200 gram feta
  • 4 eieren
  • 200 ml creme fraiche
  • zout en versgemalen peper

Benodigdheden

Een quiche- of springvorm met een diameter van 24 cm, ingevet

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. (hete luchtop 180°C)

Bekleed de bakvorm met het ontdooide bladerdeeg en prik de deegbodem hier en daar in met een vork.

Snij de broccoli in stukken en de stronkjes klein en snij de paprika en feta in stukjes. Snij de posciuto in reepjes.

Verhit de olijfolie en roerbak hierin de paprika en broccoli ongeveer 4 minuten. Pers daarna de knoflook erboven uit en voeg de tijm toe. 

Klop de eieren los met de crème fraîche, zout en peper. Giet het mengsel en de hamreepjes en fetablokjes bij de groenten in de pan. Meng dit even en giet dit geheel daarna over de deegbodem. 

Bak de taart in het midden van de oven in 45-50 minuten goudbruin en gaar. Controleer of de bovenkant niet te bruin wordt, indien dit wel gebeurd kan je de bovenkant afdekken met aluminiumfolie.

Kip, aardappel en pinda's stoofpot uit de slowcooker

Sinds kort hebben wij een slowcooker en dit recept kwam ik online tegen. Het is van Kayotic en het is verdomd lekker! Wij gaan dit nog wel een keertje maken en dan het recept wat naar onze eigen smaak aanpassen maar zoals hieronder is het al heerlijk!


Ingredienten

  • 400 g kipdijfilet
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 0,5 / 1 jalapeno (afhankelijk hoe pittig je het wil hebben)
  • 2,5 cm verse gember
  • 400 g tomaten uit blik
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl currypoeder
  • 0,5 tl gemalen koriander
  • 1 el bruine suiker
  • 0,5 el zoete chilisaus
  • 90 g pindakaas
  • 200 ml kippenbouillon
  • 200 g zoete aardappel
  • 200 g aardappel
  • 1 el olie


Bereiding

Verwijder de zaadjes uit de jalapeno snij deze ook en de uien knoflook. Rasp de gember.
Snij de kip in stukjes en doe hierna zout en peper erop. Schil en snij de aardappels en zoete aardappels in hapklare stukken.
Verhit de olie en bak de kip 1-2 minuutjes tot het niet rauw meer is en voeg dan de ui en jalapeno toe. Bak dit 3-4 minuten mee. Voeg dan de knoflook, gember, curry poeder, gemalen koriander en de tomatenpuree toe en bak het geheel even samen.
Hierna giet je alles over in de slowcooker en voeg je de pindakaas, tomatenblokjes, kippenbouillon, bruine suiker en de chili saus toe. Roer dit alles door en voeg uiteindelijk de zoete en "gewone" aardappelpartjes toe.
Zet de deksel erop en laat dit rustig 8 uurtjes pruttelen op de lage stand. Wanneer het gaar is proef je even of de smaak goed is of dat er nog wat zout of peper toegevoegd moet worden.
Je kan eventueel ook wat cayennepeper toevoegen als je het nog iets pittiger wilt hebben.