Ervaring Garmin Forerunner 305 na een maand

garmin305De Garmin Forerunner 305 is dus sinds januari 2010 in mijn bezit als vervanger van de Polar RS200sd. Het verschil met footpod en GPS merk je eigenlijk niet. Ja, op je schoen heb je niet meer zo'n geval zitten dus met veters strikken merk je wel dat je weer je hele schoen kan strak trekken maar dat is het eigenlijk wel. Maar eigenlijk merk je het verschil wel, en ik zal vertellen waarom.

Een verschil met het gebruik is dat in plaats van niet vergeten je footpod aan te zetten dat je nu niet moet vergeten je horloge op tijd aan te zetten. Het vinden van een sateliet-signaal zit tussen de 15 seconden en 2 minuten. Echt peil is er niet op te trekken maar bij een training vind ik het gewoon handig om voordat ik de sporthal binnen ga al een signaal te hebben zodat wanneer we weer naar buiten gaan met de groep ik alleen maar op start hoef te drukken.

Maar waar het grootste verschil in zit is...

Nieuw speelgoed

garmin305Zoals hiernaast al te zien is heb ik een nieuw horloge gekocht, een hardloophorloge met GPS om specifiek te zijn. Het probleem met mijn oude horloge was dat deze met enige regelmaat geen verbinding met de voetpod (=snelheidsmeter) kon vinden en als dat vier keer tijdens een training gebeurd dan is dat het naast irritant is het ook nog eens gaten geeft in de gelopen afstand. Ook kreeg ik dan vaak een vreemde maximum snelheid want kom op, ik kan toch echt niet 28,4 kilometer per uur hardlopen. Surprised


Na mijn laatste hardlooptraining van het jaar 2009 (31 december dus) gaf mijn horloge ook nog eens aan dat de batterij bijna op was. Nu is het vervangen van een batterij niet duur en zo gepiept maar ik zag het in dit geval toch het als reden om uiteindelijk na twee jaar dubben nu maar eens een hardloophorloge te nemen die met GPS kan werken.

Appelkaneelijs met gekarameliseerde appels

appelkaneelijsEen heerlijk recept om zelf makkelijk ijs te maken, een lekker recept wat je het hele jaar kan eten!

Ingrediënten (6 personen)
IJS
750 gram appels
1 theelepel kaneel
150 gram witte basterdsuiker
2 deciliter slagroom
150 milliliter griekse yoghurt

GEKARAMELISEERDE APPELS
4 appels
50 gram boter
3 eetlepels bruine basterdsuiker
1 sinaasappel
1/2 citroen
1 borrelglas calvados/rum/cognac/armagnac

Bereiding
Snijd de geschilde appels zonder klokhuis in blokjes en kook ze met een klein scheutje water tot moes. Roer de appelmoes door een fijne zeef en roer er de kaneel door. Laat het geheel nu afkoelen. Klop de slagroom bijna stijf en roer er de appelmoes en de yoghurt doorheen. Laat dit mengsel in de vriezer bevriezen maar roer elk uur met een vork het ijs om om grote ijskristallen te voorkomen.

Pers de sinaasappel en de citroen uit. Snijd de geschilde appels elk in 8 parten en verwijder het klokhuis. Verhit de boter in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de appelparten op hoog vuur omscheppend ca. 5 minuten tot ze beginnen te kleuren. Bestrooi met suiker en laat het nog kort even bakken, bedruppel dan het geheel met het sinaasappel-citroensap. Laat de pan nog 2 minuten op het vuur staan tot de appelpartjes met een glanzend laagje bedekt zijn en flambeer dan met de drank. (vergeet niet de afzuigkap uit te zetten!).

Verdeel de appelpartjes over de borden en schep er een bol appel-kaneelijs bij.

Preischotel met rookworst

preischotelIngredienten:
500 ml melk
300 g prei, in ringen
300 g aardappelschijfjes
1 ui, gesnipperd
1 rode paprika, gesneden
1 rookworst, in plakjes
zakje beschamelsaus
bakje spekjes

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190°C (hetelucht). Bereidt de beschamelsaus met melk volgens de verpakking.

Meng de ui, paprika en de spekblokjes doorelkaar. Vul een ovenschaal laag voor laag met de preiringen, de plakjes rookworst en de aardappelschijfjes. Strooi naar smaak wat zout en peper erover heen. Verdeel dan het uien/paprika/spekjes-mengsel erover en en schenk de beschamelsaus er over uit. Zet dit voor 35 minuten in een voorverwarmde oven totdat de saus goudbruin kleurt.

Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 20min (+35 minuten in de oven)

Pasta met kip, spinazie en zure room

Ingrediënten (2 pers)
300 g verse spinazie
1 st kipfilet
1 pak verse pasta (Albert Heijn, of 250 g)
1 beker creme fraiche
2 theelepels gedroogde oregano
2 teentjes knoflook
peper en zout
olie of  boter

Werkwijze
Kook de pasta in water met zout en een beetje olie. Snij de kipfilet in stukjes en kruid deze met peper, zout en oregano. Bak de kipfilet met wat boter of olie. Pers de teentjes knoflook er boven uit en bak deze even mee. Haal alles nu uit de pan en bewaar dit apart.
Bak nu de spinazie totdat deze helemaal geslonken is, giet eventueel het vocht af, en voeg dan de kipfilet weer toe. Roer de creme fraiche er door heen en meng dit. Eventueel nog op smaak brengen met peper en zout.

Romige courgettesoep met dille

Romige courgettesoepIngrediënten
2 eetlepels
1 kleine ui
1 teentje knoflook
650 g courgettes, in plakjes
650 ml groentebouillon
1 eetl. verse dille (plus extra om te garneren)
75 ml slagroom
zout en peper
sap van 1/8 citroen, naar smaak

Werkwijze
Verhit de olie in een soeppan en smoor de ui en de knoflook in ongeveer 5 minuten. Voeg dan de plakjes courgette toe en roer langzaam de bouillon erdoor en breng dit geheel aan de kook. Draai het vuur laag, zet een deksel op de pan en laat de soep 5-10 minuten doorkoken totdat de courgette gaar is.

Roer de dille erdoor en pureer de soep in een keukenmachine of blender glad. Voeg daarna de slagroom en zout en peper naar smaak toe en meng alles nogmaals goed. Breng de soep op smaak met de citroensap en schep deze in diepe borden of kommen. Dien hem op gegarneerd met dille.