Mooi weer de leeuw

varalogoBinnenkort gaan we een bezoekje brengen studio Cé in Almere. Dafne had ons opgegeven om een uitzending van "Mooi weer de Leeuw" bij te wonen, hartstikke mooi natuurlijk. De VARA had Dafne opgebeld om te bevestigen dat we kaartjes konden kopen, maar dan wel alleen in combinatie met een ondersteunend lidmaatschap van de VARA voor een jaar. Dit lidmaatschap is natuurlijk tot wederopzegging dus binnenkort zullen we deze dan ook alvast even opzeggen.

Achteraf begon ik toch wat bedenkingen te hebben met deze manier van nieuwe leden binnenbrengen. Dat een show van Paul de Leeuw €12,50 kost, daar heb ik geen problemen mee. Zeker als een show populair is en er meer mensen de uitzending willen bijwonen dan dat er plaats is kan er een mooie entree gevraagd worden. Maar om nu ook bezoekers vrijwillig verplicht ondersteund lid te laten worden om bij een uitzending aanwezig te kunnen zijn is toch apart. Goed, als je principieel bent kan je natuurlijk zeggen; "dan maar niet". Maar ik vermoed dat het gros van de mensen, net als wij, het gewoon maar accepteren.

warnsborncross 2009 - de training

hardlopen_Vandaag, zondag 1 maart, gingen we met de hardloopvereniging de warnsborncrossroute hardlopen. Dit omdat onze loopgroep volgende week de warnsborncross organiseerd. Het was wel even lekker hardlopen deze zondagochtend. Het was zelfs zo lekker dat ik onderweg mijn jasje uit heb gedaan omdat ik het gewoon te warm kreeg in een simpel loopshirtje met dun jasje, de zon deed haar werk goed!

De eerste ronde hebben we langzaamaan gedaan gemiddeld hebben we ongeveer 9,5 km/uur gelopen. Dus ik vond het niet zo erg dat er vlak na het begin van de tweede ronde het tempo vooraan opgeschroefd werd.

Gazpacho

gazpachoIngrediënten (6 personen)
1 komkommer
4 tomaten
1/2 rode paprika, in in stukjes
1 sjalotje, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
1/2 ciabatta, in tien plakjes gesneden
1 eetlepel balsamico-azijn
4 eetlepels olijfolie
zout en witte peper

Bereiding
Pureer de komkommer, tomaten, paprika, sjalot, en de knoflook in een keukenmachine. Verwijder de korsten van twee sneetjes ciabata en verkruimel het boven het groentemengsel. Voeg de azijn en drie eetlepels olie toe en pureer het nogmaals kort. Breng het op smaak met peper en zout.

Zet de gazpacho voor ongeveer een uur in de koelkast om het goed koud te laten worden. Rooster de sneetjes ciabata bruin en besprenkel ze met olie.

Wortelsoep

wortelsoepIngrediënten (2 personen)

  • 2 eetlepels olie
  • 1/2 chilipeper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel vers geraspte/gesneden gember
  • 1 ui
  • 500 g wortelen
  • 1 theelepel komijn
  • 500 ml kokosmelk
  • 500 ml kippenbouillon (tablet)

Bereiding

Verhit de olie in een wok. Roerbak er de chilipeper, knoflook en gember op middelhoog vuur voor ongeveer 1 minuut. Voeg de gehakte ui, wortel en komijn toe en roerbak dit 2-3 minuten. Giet daarna de kokosmelk en de kippenbouillon erbij en breng aan het geheel aan de kook. Draai het dan vuur laag en laat het zonder deksel ongeveer 15 minuten sudderen tot de wortel gaar is. Zet dan het vuur uit en laat het even afkoelen. Draai dan in een blender of keukenmachine tot een puree, doe de puree terug in de wok en laat al roerend ca. 2 minuten doorwarmen. Breng het op smaak met zout en peper en neem de wok van het vuur.

Pompoenscones

pumpkinsconeIngrediënten
450 g bloem
120 g pompoen
7 el suiker
1 el bakpoeder
6 el koude boter
1 ei
1½ el volle room
2½ el melk
½ tl zout
½ gemalen kaneel
½ tl gemalen nootmuskaat
¼ tl gemalen kruidnagel
¼ tl gemalen gember

Glazuur
225 g poedersuiker
2 el volle melk

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een bakplaat in of leg er bakpapier op.

Meng de bloem, suiker, bakpoeder, zout en kruiden in een grote mengkom en mix de boter (in blokjes gesneden) met de droge ingrediënten, je kan dit met een mixer doen, tot het mengsel kruimelig is en er geen brokjes boter meer in zitten. Meng in een een aparte mengkom de pompoen, melk, room en het ei.

Doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten; niet roeren maar langzaam omvouwen. Vorm het deeg tot een bal. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak tot een 2,5 cm dikke rechthoek. Neem een mes om het deeg in drie gelijke porties te snijden. Snijd die weer diagonaal tot je 6 driehoekige plakjes deeg overhoudt.

Leg deze op de bakplaat en bak 14-16 minuten tot de scones lichtbruin zijn. Leg daarna op een rooster om af te koelen.

Voor het glazuur: meng de poedersuiker en 2 eetlepels melk tot een glad geheel. Doe de glazuur over de bovenkant van elke gekoelde scone met een kwastje.

Omgekeerde appeltaart

omgekeerde taartEen heerlijke variatie op de welbekende appeltaart. Wij waren verrast door het gebruik van yoghurt maar het resultaat mag er zijn!

Ingrediënten:

2 appels
175 g basterdsuiker
2 losgeklopte eieren
125 g magere yoghurt
125 ml zonnebloemolie
fijngeraspte schil van 1 limoen
175 g bloem
1½ tl bakpoeder
30 g geraspte kokos
2 el poedersuiker, gezeefd

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde (diameter 20 cm) of vierkante (18x18 cm) springvorm in en bedek de bodem met bakpapier.
2. Schil de appels en snijd deze in dunne schijfjes. Verdeel de schijfjes over de bodem van de ingevette bakvorm.
3. Meng de basterdsuiker, eieren, yoghurt, olie en limoenschil in een grote kom tot een zachte, smeuïge massa. Zeef de bloem en bakpoeder erover en voeg de kokos toe, schep dit erdoor.
4. Schep het deeg in de bakvorm op de schijfjes appel, en strijk het glad. Bak de biscuit in 50 minuten goudbruin en stevig. Eventueel na 30 minuten afdekken met folie als hij te bruin wordt.
5. Laat de biscuit circa 15 minuten in de bakvorm afkoelen en laat het dan op een rooster met de appel naar boven uit de bakvorm glijden. Verwijder het bakpapier en bestrooi de taart met poedersuiker. Nog 3-4 minuten onder een voorverwarmde, hete grill zetten tot de suiker gesmolten en goudbruin is. Laat afkoelen op het rooster.
6. Serveer de taart. Mocht er wat overblijven dan kunt u dat in keukenfolie inpakken en 2-3 dagen in de koelkast bewaren.

}