Zevenheuvelen 2008 - missie mislukt

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Een paar dagen voor de zevenheuvelen zat ik lekker vast bij mijn schouderblad zodat alleen opzij kijken in de auto al erg veel moeite kostte. Gelukkig trok dit voor zondag 16 september weer weg dus kon ik rustig richting Nijmegen. Met een aantal van mijn loopgroep-genoten zijn we toen richting de start gelopen. Dit jaar geen ingewikkelde warming-up maar alleen wat loslopen. En toen was het wachten op het startschot.

Gevulde zalmfilet uit de oven

Ingrediënten (vier personen)

2 zalmfilets (a 600 g)
1 citroen
1 zakje Italiaanse kruidenmix (20 g)
3 tenen knoflook, geperst
200 ml crème fraîche
3 eetlepels olijfolie
500 g sjalotten, (biologisch), geschild en gehalveerd
1 kg krieltjes in de schil, gehalveerd
1 eetlepel zeezout grof
1 zak rucola (sla, 75 g)

Materialen

  • 2 bakplaten, bekleed met bakpapier

Bereiden

Leg 1 zalmfilet op de velkant op een bakplaat. Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit. Ris de blaadjes van de takjes tijm, oregano en salie (uit de kruidenmix, houd de rozemarijn apart) en snijd ze fijn. Meng het citroensap met de citroenrasp, de knoflook en de kruiden door de crème fraîche. Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper en strijk over de zalmfilet. Leg de tweede zalmfilet erop met de huid naar boven. Maak insnijdingen in de bovenkant, bestrijk dun met 1/2 eetlepel olie en steek kleine plukjes rozemarijn in de insnijdingen. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schep de sjalotten om met 1 eetlepel olie en verdeel ze rond de zalm. Schep in een kom de krieltjes om met de rest van de olie en verdeel ze in één laag over de andere bakplaat. Bestrooi de zalm, de krieltjes en de sjalot met het zeezout. Schuif de krieltjes op een richel onder het midden in de oven. Schuif na 10 min. de zalm met de sjalotten in het midden in de oven. Rooster de zalm met de sjalot en de krieltjes nog circa 20 min., tot de aardappeltjes gaar zijn en de zalm mooi rosé is vanbinnen. Schep de krieltjes op 8 borden en leg er een pluk rucola op. Leg de zalmfilet op een platte schaal; dat gaat het best met een paletmes. Snijd de gevulde zalmfilet aan tafel in 8 stukken.

Italiaanse salade met basilicumdressing

Ingrediënten
100 g sperciebonen
1 bakje kers-, cherrytomaatjes (a 250 g)
1 zakje minibolletjes mozzarella (a 125 g)
1 afbakstokbrood
1 zak gemengde sla (ong. 100 g)
3 eetlepels basilicumdressing (of naar smaak)

Bereiden
Sperziebonen schoonmaken en in ongeveer 8 min. beetgaar koken. Afspoelen en laten uitlekken.
Tomaten halveren, mozzarella's laten uitlekken en halveren.
Stokbrood in oven volgens gebruiksaanwijzing afbakken. Sla over vier borden verdelen. Boontjes erop rangschikken. Tomaten en mozzarella erop leggen. Met dressing besprenkelen. Salade met stokbrood serveren.

Gegrilde tilapia op tomatensalade

tilapia-tomatensalade.jpgIngrediënten

2 tilapiafilets
25 g pijnboompitten
1 teentje knoflook
½ eetlepelgedroogde italiaanse kruiden
2 eetlepels olijfolie
6 trostomaten
verse basilicum
1 ciabata

Bereiding

Verwarm de oven voor op 240°C. Wrijf de visfilets in met zout en peper en leg ze naast elkaar op een ovenbakplaat. Hakpijnboompitten grof en meng ze in een kom met de knoflook, de italiaanse kruiden, zout, peper en 2 eetlepels olijfolie.
Strijk dit mengsel uit over de visfilets en schijf de bakplaat in de oven. Laat de vis in 3-5 minuten licht kleuren en gaar worden, de filtes hoeven niet te worden gekeerd.
Snijd intussen de tomaten in vier dikke plakken en leg ze op de borden. Bestrooi de tomaten met zout en peper en druppel de rest van de olijfolie erover. Scheur de basilicumblaadjes grof en verdeel ze over de tomaten. Leg de gegrilde visfilet op de tomaten en serveer met de ciabata.

Gegrilde tilapia met mieschotel

Ingrediëntentilapia-mie

2 tilapiafilets
2 eetlepels teriyaki-marinade
1 prei
1/2 rode peper
125g chinese mie
3 eetlepels zonnebloemolie
1 zakje peen julienne
1 eetlepel zoete ketjap

Bereiding

Halveer de tilapiafilets en besprenkel deze met marinade, laat ze dan ca. 10 minuten rusten. Maak de prei schoon en snij deze in lange dunne reepjes. Snijdt de peper in reepjes. Bereidt de mie volgens de gebruiksaanwijzing. Verhit in een wok 2 eetlepels olie en roerbak de prei, peper en wortel voor ongeveer 4 minuten. Wrijf dan de tilapia in met de rest van de olie en bestrooi deze naar smaak met zout en peper. Bak de tilapia in een grillpan in ongeveer 4 minuten gaar, halverwege omkeren. Meng in een wok de mie met de groente en breng dit op smaak met ketjap, peper en zout.

Vispakketje

Ingrediënten (twee personen)

  • 2 pomodori tomaten
  • 100 g monchou
  • ong. 12 olijven zonder pit
  • 2 tilapiafilets á 150g (kabeljauw kan ook)
  • 1 eetlepel gesnipperde verse Italiaanse kruiden

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 C.
Snijd de tomaten in plakjes en de olijven doormidden. Spoel de visfilets af met koud water en dep ze droog met keukenpapier. Bestrooi de filets met zout en peper en leg ze op aluminiumfolie. Verdeel er de tomaten, olijven en kruiden over. Dek het geheel af met de MonChou. Vouw de pakketjes dicht en leg ze in het midden van de oven. Bak de filets in 20 minuten gaar. Lekker met pasta en een salade.