Preischotel met rookworst

preischotelIngredienten:
500 ml melk
300 g prei, in ringen
300 g aardappelschijfjes
1 ui, gesnipperd
1 rode paprika, gesneden
1 rookworst, in plakjes
zakje beschamelsaus
bakje spekjes

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190°C (hetelucht). Bereidt de beschamelsaus met melk volgens de verpakking.

Meng de ui, paprika en de spekblokjes doorelkaar. Vul een ovenschaal laag voor laag met de preiringen, de plakjes rookworst en de aardappelschijfjes. Strooi naar smaak wat zout en peper erover heen. Verdeel dan het uien/paprika/spekjes-mengsel erover en en schenk de beschamelsaus er over uit. Zet dit voor 35 minuten in een voorverwarmde oven totdat de saus goudbruin kleurt.

Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 20min (+35 minuten in de oven)

Pasta met kip, spinazie en zure room

Ingrediënten (2 pers)
300 g verse spinazie
1 st kipfilet
1 pak verse pasta (Albert Heijn, of 250 g)
1 beker creme fraiche
2 theelepels gedroogde oregano
2 teentjes knoflook
peper en zout
olie of  boter

Werkwijze
Kook de pasta in water met zout en een beetje olie. Snij de kipfilet in stukjes en kruid deze met peper, zout en oregano. Bak de kipfilet met wat boter of olie. Pers de teentjes knoflook er boven uit en bak deze even mee. Haal alles nu uit de pan en bewaar dit apart.
Bak nu de spinazie totdat deze helemaal geslonken is, giet eventueel het vocht af, en voeg dan de kipfilet weer toe. Roer de creme fraiche er door heen en meng dit. Eventueel nog op smaak brengen met peper en zout.

Romige courgettesoep met dille

Romige courgettesoepIngrediënten
2 eetlepels
1 kleine ui
1 teentje knoflook
650 g courgettes, in plakjes
650 ml groentebouillon
1 eetl. verse dille (plus extra om te garneren)
75 ml slagroom
zout en peper
sap van 1/8 citroen, naar smaak

Werkwijze
Verhit de olie in een soeppan en smoor de ui en de knoflook in ongeveer 5 minuten. Voeg dan de plakjes courgette toe en roer langzaam de bouillon erdoor en breng dit geheel aan de kook. Draai het vuur laag, zet een deksel op de pan en laat de soep 5-10 minuten doorkoken totdat de courgette gaar is.

Roer de dille erdoor en pureer de soep in een keukenmachine of blender glad. Voeg daarna de slagroom en zout en peper naar smaak toe en meng alles nogmaals goed. Breng de soep op smaak met de citroensap en schep deze in diepe borden of kommen. Dien hem op gegarneerd met dille.

Cannelloni met prei en ham

cannelloni-prei-hamBlij waren we met dit recept. Ineens hadden we in de gaten dat je canneloni ook makkelijk met verse lasagnevellen kan maken!

Ingrediënten (4 personen)
500 gram prei
1 pak lasagnebladen (AH, 6 bladen)
1 eetlepel zonnebloemolie
12 plakjes schouderham
1 pot bechamelsaus (400 g)
150 ml melk
100 g geraspte belegen kaas

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C.
Verwijder de harde onderkant en de donkere buitenste groene bladen van de prei. Snij de prei in dunne ringen en was deze.
Halveer de lasagnebladen in de breedte en leg op elk velletje een plakje ham en een evenredig deel van de prei. Bestrooi de prei met wat peper en zout naar smaak en rol het lasagneblad strak op en leg de cannelloni in een ingevette ovenschaal.
Meng de bechamelsaus met de melk en schenk dit over de cannelloni, bestrooi dit dan met de geraspte kaas.

Bak de cannelloni 30 minuten in de oven totdat de kaas goudbruin is. Een tomatensalade past goed bij dit recept.

Emiliana Torrini - Tivoli

etAfgelopen donderdag zijn we samen naar het optreden van Emiliana Torrini in Tivoli Utrecht geweest. Eerder op de dag had ik al naar de muziekstijl van het voorprogramma (Lay Low) geluisterd en besloten dat het verstandig was om daar niet bij aanwezig te zijn. Nadat ik Dafne overgehaald had zijn we met de trein richting Utrecht gegaan en in plaats van rechtstreeks naar Tivolo te gaan zijn we even een (wit)biertje gaan pakken op een terras en nadat we die rustig opgedronken hadden en genoeg bijna botsingen tussen fietsers en voetgangers hadden gezien zijn we rustig naar Tivoli gewandeld waar we nog net anderhalf nummer van Law Low hebben gezien.

Ik kan zeggen dat we inderdaad er goed aan hebben gedaan om die te skippen. na even wachten begon Emiliana Torrini lekker op tijd en de sfeer zat er meteen goed in. Emiliana is een wat aparte dame op het podium die bij elk nieuw nummer een kort verhaaltje verteld over bijvoorbeeld het ontstaan van het nummer. Af en toe kwamen er verhaaltjes voorbij waar toch wel wat humor in zat en soms was het gewoon geinig om te horen hoe ze tot een nummer gekomen is.

De muziek zelf was goed verzorgd voor mijn niet professionele oren dan, de zang was ook goed. Ik heb van het optreden genoten op een enkel rustig akoestisch nummer na waar het publiek zo hard aan het praten was dat het gewoon het nummer dat Emiliana verstoorde. Dat was eigenlijk ook het enige minpunt aan het concert, dus je kan rustig naar een optreden van Emiliana Torrini als je de singles leuk vindt.

Vakantie is weer voorbij

autoHet is weer voorbij, die mooie tijd op de snelweg. Ze zijn er namelijk weer... De bumperklever, de hardrijder, de ik-laat-jou-er-niet-tussen-rijder, de linksrijder omdat er over een kilometer een vrachtwagen rijdt en iedereen voor me ook links rijdt... Inderdaad, de vakanties zitten er weer op voor vele mede-weggebruikers. Qua drukte viel het vanochtend nog reuze mee maar aan het rijgedrag te zien zijn er weer heel wat haantjes vandaag begonnen met werken. Hoe je deze gebruikers te lijf kan gaan? Dat lukt je niet, jarenlange overheidcampagnes zijn er op stuk gelopen... De 2-seconden afstand houden wordt door de gemiddelde snelweggebruiker afgerond op 0,5 seconde afstand houden. Ritsen? Nooit van gehoord... Het beste wat je kan doen is gewoon die gehaaste bestuurders de ruimte gunnen en lekker op je eigen tempo doorrijden.