Olijvensoep

olijvensoepIngrediënten (4 personen)
1 el bak en braadolie
3 sjalotjes
1 teentje knoflook
200 groene olijven zonder pit
1 tuinkruiden bouillonblokje
1 el basilicum paste
250 g mascarpone
100 ml sherry

Bereiding
Pel de sjaltojes en knoflook en snijd ze fijn en giet de olijven af (ontpit als het nodig is). Los het bouillonblokje op in 1 liter kokend water. Verhit in een soeppan de sjalotjes en de knoflook. Voeg de olijven en de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Neem de pan van het vuur en roer de basilicum paste en de mascarpone door de soep. Pureer de soep met een staafmixer en roer tot slot de sherry er doorheen.

Bruschetta met serranoham en appelmoes

bruschetta-met-serrano-appelmoes

Ingrediënten (2 personen)
1 friszure appel
1 dl appelsap
1 el suiker
1 el mosterd
versgemalen zwarte peper
zout
(afbak/verse) stokbrood
1 el citroensap
1 dl olijfolie
40 g veldsla
100 g serranoham

Voorbereiding
Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de schilde appels in kleine blokjes. Breng de appelstukjes met het appelsap en de suiker in een steelpan aan de kook. Draai dan het vuur laag en laat het ongeveer 10 minuten sudderen tot de appel zacht is. Roer dan de moster er doorheen (naar eigen smaak) en laat het nog ongeveer 5 minuten inkoken. Pureer daarna het mengsel en laat het afkoelen. Breng daarna de appelmoes op smaak met zout en peper

Bereiding
Verwarm de ovengrill voor. Snij acht dikke sneden van het afbakbrood. Klop daarna de dressing van citroensap, 1,5 el olie en zout en peper naar smaak. Schep dan de veldsla door de dressing. Roer de rest van de olie en een halve eetlepel grof gemalen peper door elkaar. Schuif de sneden brood onder de grill en rooster ze in ongeveer 2 minuten goudbruin. Halveer dan de sneetjes, leg ze op een serveerschaal en besprenkel ze met peperolie. Beleg ze daarna met de ham en schep de appelmoes erop, garneer het met toefjes veldsla.

Appelmoes

appelmoesAppelmoes kost natuurlijk niks in de supermarkt maar zelfgemaakte appelmoes smaakt natuurlijk zoveel beter dan fabrieksappelmoes. En je kan zelf kiezen of er appelstukjes er in moeten zitten.

Ingrediënten (4 personen)
1 kg appels (lichtzuur/fris)
1 dl water
100 g suiker
1 tl kaneel

Bereiding
schil de appels, snij ze in vieren, verwijder het klokhuis enijd de partjes nog een keer door. Doe alles in een pan met 1 dl water en breng het aan de kook.

De de deksel op pan en zet het vuur laag en kook het in ongeveer 20 minuten gaar. Roer voortdurend om en pas op dat de appels niet aanbranden. Wanneer alle appels tot moes gekookt zijn kan het vuur uitgezet worden. Prak het na met een pureerstamper en voeg suiker naar smaak toe. Giet de appelmoes in een kom en bestrooi het met kaneel. Dien warm op.

Zalmpakketje uit de oven

Ingrediënten (2 personen)

  • 225 gram aardappelschijfjes
  • 1/2 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 eetlepel verse, fijngesneden dille
  • 2 stukken zalmfilet
  • 2 preien, in ringen gesneden.
  • 1 kleine rode ui, in fijne ringen gesneden
  • 50 ml visbouillon (tablet)

Bereiding

Verwarm de oven (hete lucht) voor op 200°C. Prik een paar gaatjes in de verpakking van de aardappelschijfjes en verwarm deze 5 minuten op 700 watt in de magnetron. Verdeel daarna de aardappelschijfjes over het midden van vier ruime stukken bakpapier of aluminiumfolie (minimaal 30x30 cm, aluminiumfolie eerst invetten met een eetlepel olie) en strooi er wat zout en peper over. Meng de olie met de mosterd en de dille en voeg zout en peper naar smaak toe. Wrijf de stukken zalm rondom in met het mosterdmengsel en leg ze op de aardappelschijfjes. Verdeel de prei en de rode ui erover en schenk de bouillon eroverheen.

Vouw de pakketjes rond de vis omhoog dicht, bind ze met paktouw vast. Zorg dat de pakjes goed vastzitten zodat er geen stoom kan ontsnappen.
Leg de pakketjes op de bakplaat en schijf deze inde oven. Laat de zalmpakketjes in 20 minuten gaar worden.

Tomatentaart met geitenkaas

bladerdeeg-tomatenIngrediënten (2 personen)
4 plakken diepvriesbladerdeeg
350 gram mini-romatomaten (of cherrietomaatjes)
5 takjes thijm
1 el paneermeel
150 gram zachte geitenkaas
2 el melk
olijfolie
peper en zout

Bereiding
Haal de bladerdeeg uit de vriezer en laat het wat ontdooien. Was de tomaten en halveer ze.  Was de thijm en haal de blaadjes van de takjes.
Verwarm de oven voor op 180°C (hete lucht). Leg het bladerdeeg in een bakvorm en laat het iets omhoog steken zodat de tomaten er net onderliggen. Bestrooi de bodem met wat paneermeel. Leg dan de tomaten met de gesneden kant naar boven en dicht op elkaar op het bladerdeeg. Breng het naar eigen smaak met wat zout en peper en betrooi het met de thijm.

Verkruimel de geitenkaas dan over het geheel en bedruppel het met olijfolie. Bestrijk de randen van het bladerdeeg met de melk en bak de taart in ongeveer 25 minuten.

Stoofpotje met rabarber, aardbeien en crumble

stoofpotje rabarber aarbeien en crumbleIngrediënten (6 personen)
1 eetlepel water
6 ronde stoofpotjes van 10cm
30 gram boter
80 gram suiker
450 gram aarbeien
500 gram rabarber
paar blaadjes munt

Voor de crumble
60 gram amandelpoeder
80 gram bruine suiker
80 gram boter
100 gram bloem
gerapste schil van 1 citroen
80 gram boter

Bereiding
Verwarm de over voor op 200°C. Bereid de crumble door met je vingers de bloem, de bruine suiker, het amandelpoeder, de zachte boter en citroenrasp te mengen. Laat dit kruimelige kreeg 30 minuten opstijven in de koelkast.

Schil de rabarber en scijd hem in stukjes van 2 centimeter. Doe die in een grote steelpan en voeg het water en de suiker toe. Laat het met de deksel op de pan 10 tot 12 minuten zachtjes stoven. De rabarber moet gaar zijn en een moes worden. Laat dit dan afkoelen.br />

Snijd de aardbeien in vieren en meng deze en de fijngesneden munt met de rabarbermoes. Verdeel het mengsel over de met boter ingevette stoofpotjes totdat ze voor ongeveer de helft gevuld zijn.

Zet de stoofpotjes zonder deksel 15 tot 18 minuten in de oven. Serveer lauw of koud.