Wortelsoep

wortelsoepIngrediënten (2 personen)

  • 2 eetlepels olie
  • 1/2 chilipeper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel vers geraspte/gesneden gember
  • 1 ui
  • 500 g wortelen
  • 1 theelepel komijn
  • 500 ml kokosmelk
  • 500 ml kippenbouillon (tablet)

Bereiding

Verhit de olie in een wok. Roerbak er de chilipeper, knoflook en gember op middelhoog vuur voor ongeveer 1 minuut. Voeg de gehakte ui, wortel en komijn toe en roerbak dit 2-3 minuten. Giet daarna de kokosmelk en de kippenbouillon erbij en breng aan het geheel aan de kook. Draai het dan vuur laag en laat het zonder deksel ongeveer 15 minuten sudderen tot de wortel gaar is. Zet dan het vuur uit en laat het even afkoelen. Draai dan in een blender of keukenmachine tot een puree, doe de puree terug in de wok en laat al roerend ca. 2 minuten doorwarmen. Breng het op smaak met zout en peper en neem de wok van het vuur.

Pompoenscones

pumpkinsconeIngrediënten
450 g bloem
120 g pompoen
7 el suiker
1 el bakpoeder
6 el koude boter
1 ei
1½ el volle room
2½ el melk
½ tl zout
½ gemalen kaneel
½ tl gemalen nootmuskaat
¼ tl gemalen kruidnagel
¼ tl gemalen gember

Glazuur
225 g poedersuiker
2 el volle melk

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een bakplaat in of leg er bakpapier op.

Meng de bloem, suiker, bakpoeder, zout en kruiden in een grote mengkom en mix de boter (in blokjes gesneden) met de droge ingrediënten, je kan dit met een mixer doen, tot het mengsel kruimelig is en er geen brokjes boter meer in zitten. Meng in een een aparte mengkom de pompoen, melk, room en het ei.

Doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten; niet roeren maar langzaam omvouwen. Vorm het deeg tot een bal. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak tot een 2,5 cm dikke rechthoek. Neem een mes om het deeg in drie gelijke porties te snijden. Snijd die weer diagonaal tot je 6 driehoekige plakjes deeg overhoudt.

Leg deze op de bakplaat en bak 14-16 minuten tot de scones lichtbruin zijn. Leg daarna op een rooster om af te koelen.

Voor het glazuur: meng de poedersuiker en 2 eetlepels melk tot een glad geheel. Doe de glazuur over de bovenkant van elke gekoelde scone met een kwastje.

Omgekeerde appeltaart

omgekeerde taartEen heerlijke variatie op de welbekende appeltaart. Wij waren verrast door het gebruik van yoghurt maar het resultaat mag er zijn!

Ingrediënten:

2 appels
175 g basterdsuiker
2 losgeklopte eieren
125 g magere yoghurt
125 ml zonnebloemolie
fijngeraspte schil van 1 limoen
175 g bloem
1½ tl bakpoeder
30 g geraspte kokos
2 el poedersuiker, gezeefd

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde (diameter 20 cm) of vierkante (18x18 cm) springvorm in en bedek de bodem met bakpapier.
2. Schil de appels en snijd deze in dunne schijfjes. Verdeel de schijfjes over de bodem van de ingevette bakvorm.
3. Meng de basterdsuiker, eieren, yoghurt, olie en limoenschil in een grote kom tot een zachte, smeuïge massa. Zeef de bloem en bakpoeder erover en voeg de kokos toe, schep dit erdoor.
4. Schep het deeg in de bakvorm op de schijfjes appel, en strijk het glad. Bak de biscuit in 50 minuten goudbruin en stevig. Eventueel na 30 minuten afdekken met folie als hij te bruin wordt.
5. Laat de biscuit circa 15 minuten in de bakvorm afkoelen en laat het dan op een rooster met de appel naar boven uit de bakvorm glijden. Verwijder het bakpapier en bestrooi de taart met poedersuiker. Nog 3-4 minuten onder een voorverwarmde, hete grill zetten tot de suiker gesmolten en goudbruin is. Laat afkoelen op het rooster.
6. Serveer de taart. Mocht er wat overblijven dan kunt u dat in keukenfolie inpakken en 2-3 dagen in de koelkast bewaren.

}

Olijvensoep

olijvensoepIngrediënten (4 personen)
1 el bak en braadolie
3 sjalotjes
1 teentje knoflook
200 groene olijven zonder pit
1 tuinkruiden bouillonblokje
1 el basilicum paste
250 g mascarpone
100 ml sherry

Bereiding
Pel de sjaltojes en knoflook en snijd ze fijn en giet de olijven af (ontpit als het nodig is). Los het bouillonblokje op in 1 liter kokend water. Verhit in een soeppan de sjalotjes en de knoflook. Voeg de olijven en de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Neem de pan van het vuur en roer de basilicum paste en de mascarpone door de soep. Pureer de soep met een staafmixer en roer tot slot de sherry er doorheen.

Bruschetta met serranoham en appelmoes

bruschetta-met-serrano-appelmoes

Ingrediënten (2 personen)
1 friszure appel
1 dl appelsap
1 el suiker
1 el mosterd
versgemalen zwarte peper
zout
(afbak/verse) stokbrood
1 el citroensap
1 dl olijfolie
40 g veldsla
100 g serranoham

Voorbereiding
Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de schilde appels in kleine blokjes. Breng de appelstukjes met het appelsap en de suiker in een steelpan aan de kook. Draai dan het vuur laag en laat het ongeveer 10 minuten sudderen tot de appel zacht is. Roer dan de moster er doorheen (naar eigen smaak) en laat het nog ongeveer 5 minuten inkoken. Pureer daarna het mengsel en laat het afkoelen. Breng daarna de appelmoes op smaak met zout en peper

Bereiding
Verwarm de ovengrill voor. Snij acht dikke sneden van het afbakbrood. Klop daarna de dressing van citroensap, 1,5 el olie en zout en peper naar smaak. Schep dan de veldsla door de dressing. Roer de rest van de olie en een halve eetlepel grof gemalen peper door elkaar. Schuif de sneden brood onder de grill en rooster ze in ongeveer 2 minuten goudbruin. Halveer dan de sneetjes, leg ze op een serveerschaal en besprenkel ze met peperolie. Beleg ze daarna met de ham en schep de appelmoes erop, garneer het met toefjes veldsla.

Appelmoes

appelmoesAppelmoes kost natuurlijk niks in de supermarkt maar zelfgemaakte appelmoes smaakt natuurlijk zoveel beter dan fabrieksappelmoes. En je kan zelf kiezen of er appelstukjes er in moeten zitten.

Ingrediënten (4 personen)
1 kg appels (lichtzuur/fris)
1 dl water
100 g suiker
1 tl kaneel

Bereiding
schil de appels, snij ze in vieren, verwijder het klokhuis enijd de partjes nog een keer door. Doe alles in een pan met 1 dl water en breng het aan de kook.

De de deksel op pan en zet het vuur laag en kook het in ongeveer 20 minuten gaar. Roer voortdurend om en pas op dat de appels niet aanbranden. Wanneer alle appels tot moes gekookt zijn kan het vuur uitgezet worden. Prak het na met een pureerstamper en voeg suiker naar smaak toe. Giet de appelmoes in een kom en bestrooi het met kaneel. Dien warm op.